ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΑΡΑ
Φωτογραφία Shutterstock

Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για τον καρκίνο: Βρήκαν μηχανισμό που αντιστρέφει τη νόσο

Κόσμος
Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για τον καρκίνο: Βρήκαν μηχανισμό που αντιστρέφει τη νόσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «διακόπτη» που μπορεί να αντιστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, κάτι που περιγράφεται ως μια σημαντική ανακάλυψη.

Ενεργοποιώντας αυτόν τον μοριακό μηχανισμό, ερευνητές στη Νότια Κορέα κατάφεραν να επαναφέρουν καρκινικά κύτταρα σε ένα πιο υγιές στάδιο.

Αυτό τους επέτρεψε να παρέμβουν στη κρίσιμη στιγμή πριν τα φυσιολογικά κύτταρα μετατραπούν οριστικά σε ασθενή κύτταρα και να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου.

«Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου, εστιάζοντας στην αναδιαμόρφωση των καρκινικών κυττάρων αντί στην εξάλειψή τους», δήλωσε η καθηγήτρια Τίφανι Τρόσο Σαντοβάλ, πρώην ογκολόγος στο Ογκολογικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την ενδιάμεση κατάσταση, καθηγήτρια Τρόσο Σαντοβάλ, τη συνέκρινε με το σημείο βρασμού του νερού στους 100°C

«Υπάρχει μια σύντομη στιγμή όπου το νερό δεν είναι ούτε πλήρως υγρό ούτε πλήρως ατμός», εξήγησε.
«Παρόμοια, η ανάπτυξη του καρκίνου περιλαμβάνει ένα σύντομο παράθυρο όπου τα κύτταρα είναι ταυτόχρονα υγιή και καρκινικά».

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ
Φωτογραφία Shutterstock

Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου

Οι παραδοσιακές θεραπείες του καρκίνου εστιάζουν στην αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων μέσω χειρουργικής επέμβασης ή στην καταστροφή τους με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα φαίνεται να έχει αποκαλύψει μια τρίτη προσέγγιση, που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς να ανακτήσουν τα υγιή τους κύτταρα.

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες λιγότερο τοξικές από την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία, δήλωσε η καθηγήτρια Τρόσο Σαντοβάλ.

Οι παραδοσιακές θεραπείες βλάπτουν όλα τα κύτταρα στο σώμα - όχι μόνο τα καρκινικά. Αυτό προκαλεί σοβαρές παρενέργειες και μπορεί τελικά να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ασθενειών, ακόμα και νέων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, πρόσθεσε η καθηγήτρια.
Αυτό περιλαμβάνει άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή εκείνα που εκτίθενται τακτικά σε καρκινογόνες ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Η μελέτη προσφέρει επίσης μια βαθύτερη κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένες θεραπείες, σημείωσε.

Η γενετική ανακάλυψη πίσω από την εξέλιξη του καρκίνου

Ο Κουάνγκ Χιουν Τσο καθηγητής βιολογίας στο Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Η έρευνα αυτή αποκάλυψε, σε γενετικό επίπεδο δικτύου, ποιες αλλαγές συμβαίνουν στα κύτταρα κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου — μια διαδικασία που μέχρι τώρα θεωρούνταν μυστήριο».

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι μια σημαντική ένδειξη για την αναστροφή της ανάπτυξης του όγκου είναι κρυμμένη ακριβώς σε αυτή τη στιγμή της αλλαγής», πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη του καρκίνου δεν είναι μια άμεση μεταμόρφωση. Συμβαίνει σταδιακά, καθώς συσσωρεύονται αλλαγές στο DNA των υγιών κυττάρων, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους.

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑθΗΣ
Φωτογραφία Shutterstock

Μόλις αυτές οι αλλαγές φτάσουν σε κρίσιμο σημείο, τα υγιή κύτταρα μετατρέπονται σε μη φυσιολογικά καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα κρίσιμο παράθυρο κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, κατά το οποίο τα κύτταρα εισέρχονται σε μια βραχύβια «κατάσταση κρίσιμης μετάβασης», όπου παρουσιάζουν τόσο υγιή όσο και καρκινικά χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μοριακής ταυτοποίησης, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να στοχεύσει τους μηχανισμούς που ελέγχουν αυτή τη μετάβαση και να εντοπίσει μοριακές οδούς που ωθούν τα κύτταρα πίσω σε φυσιολογική κατάσταση.

Πειράματα και αποτελέσματα

Ο Τσο και οι συνεργάτες του δοκίμασαν αυτόν τον νέο θεραπευτικό μηχανισμό σε μοριακά πειράματα σε εργαστηριακά αναπτυγμένους μικρο-όγκους  από κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εντόπισαν ένα ένζυμο που εμπόδιζε τη διάσπαση συγκεκριμένων πρωτεϊνών σχετιζόμενων με τον καρκίνο, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη των όγκων.

Όταν μπλόκαραν αυτό το ένζυμο, οι οργανοειδείς όγκοι σταμάτησαν να αναπτύσσονται και επανήλθαν σε φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη για το μέλλον της αντικαρκινικής θεραπείας

Αν και η κυτταρική διαφοροποίηση -η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα αλλάζουν κατάσταση -  δεν είναι κάτι νέο, ο μηχανισμός που ανακάλυψε η ομάδα του Τσο και η εφαρμογή του στη θεραπεία του καρκίνου είναι πρωτοποριακή, σύμφωνα με την καθηγήτρια Τρόσο Σαντοβάλ.

Αν η νέα αυτή προσέγγιση επιβεβαιωθεί σε κλινικές δοκιμές, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου, μειώνοντας τις παρενέργειες και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News