Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, ορκίστηκε την Παρασκευή για νέα θητεία, επεκτείνοντας την όλο και πιο καταπιεστική διακυβέρνησή του, εν μέσω ανανεωμένων διαδηλώσεων και επικρίσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους, που πιστεύουν ότι έκλεψε τις εκλογές της περασμένης χρονιάς.
Το κτίριο που στεγάζει κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, όπου έγινε η ορκωμοσία του Μαδούρο και εκφώνησε έναν έντονο λόγο, φρουρούνταν αυστηρά από δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή εξουσίας του Μαδούρο από τις αμφιλεγόμενες εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Πλήθη ανθρώπων, πολλοί από αυτούς φορώντας μπλουζάκια υπέρ του Μαδούρο, συγκεντρώθηκαν στους παρακείμενους δρόμους και σε μια κοντινή πλατεία.
Ο Μαδούρο, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον βιβλικό Δαβίδ που πολεμά τον Γολιάθ, κατηγόρησε τους αντιπάλους του και τους υποστηρικτές τους στις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την ορκωμοσία του σε «παγκόσμιο πόλεμο». Δήλωσε ότι η αποτυχία των εχθρών του να εμποδίσουν την ανάληψη της τρίτης, εξαετούς θητείας του ήταν «μια μεγάλη νίκη» για την ειρήνη και την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, νιώθω το βάρος της δέσμευσης, τη δύναμη που εκπροσωπώ, τη δύναμη που μου δίνει το σύνταγμα», είπε, αφού φόρεσε μια κορδέλα με τα χρώματα της σημαίας της Βενεζουέλας, κόκκινο, κίτρινο και μπλε. «Δεν έγινα πρόεδρος από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε από τις φιλοϊμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής».
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι 10 αρχηγοί κρατών παραβρέθηκαν στην τελετή. Ωστόσο, πολύ περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του, θεωρώντας ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, που επιβεβαιώθηκαν από παρατηρητές εκλογών, ότι ο προηγουμένως άγνωστος αντίπαλός του, Εντμούντο Γκονσάλες, κέρδισε με διαφορά τις εκλογές.
Για να υπογραμμίσουν την αυξανόμενη απομόνωση του Μαδούρο, η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν την Παρασκευή συντονισμένο γύρο νέων κυρώσεων σε περισσότερους από 20 αξιωματούχους, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία της Βενεζουέλας. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δικαστές του πιστού στον Μαδούρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκλογικές αρχές, τον επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας και υπουργούς.
Η εσωτερική πανηγυρική ατμόσφαιρα στο κέντρο του Καράκας την Παρασκευή ερχόταν σε έντονη αντίθεση με τους εκατοντάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν κατά της αρπαγής της εξουσίας από το Μαδούρο.
Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σχετικά ήρεμα, αλλά μετά τη λήξη της, η δημοφιλής πρώην βουλευτής Μαρία Κορίνα Ματσάδο - ηγετική μορφή της εξασθενημένης αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας - συνελήφθη προσωρινά όταν η αυτοκινητοπομπή της ανακόπηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μια ώρα αργότερα, καθώς η διεθνής καταδίκη κορυφωνόταν, εμφανίστηκε σε βίντεο 20 δευτερολέπτων που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είχε «ρίξει την τσάντα της».
«Είμαι ασφαλής», δήλωσε στο βίντεο, το οποίο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε αποτέλεσμα πίεσης. «Η Βενεζουέλα θα είναι ελεύθερη».
Η Ματσάδο, στην οποία η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει να κατέβει στις εκλογές, εμφανίστηκε μετά από μήνες για να συμμετάσχει στη διαδήλωση και να απαιτήσει την ορκωμοσία του Γκονσάλες αντί του Μαδούρο. Οι υποστηρικτές του Μαδούρο αρνήθηκαν ότι συνελήφθη, κατηγορώντας τους αντιπάλους του για διάδοση ψευδών ειδήσεων με σκοπό να προκαλέσουν διεθνή κρίση.
Οι εκλογές του Μαδούρο το 2018 απορρίφθηκαν ευρέως ως παρωδία αφού οι αρχές απέκλεισαν βασικούς αντιπάλους από το να συμμετάσχουν. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για απάτη και στις περσινές εκλογές.
Οι αποδείξεις τους: Φύλλα αποτελεσμάτων από το 85% των ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας δείχνουν ότι ο Γκονσάλες κέρδισε κατά κράτος. Ειδικοί από τα Ηνωμένα Έθνη και το Carter Center, που προσκλήθηκαν από τον Μαδούρο για να παρατηρήσουν τις εκλογές, δήλωσαν ότι τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά από την αντιπολίτευση φαίνονται νόμιμα.
Ωστόσο, οι εκλογικές αρχές, πιστές στο κυβερνών κόμμα, ανακήρυξαν τον Μαδούρο νικητή λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 28 Ιουλίου, χωρίς να παρέχουν αναλυτικά αποτελέσματα, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
Η παγκόσμια κατακραυγή για την έλλειψη διαφάνειας ώθησε τον Μαδούρο να ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο - που, όπως κάθε άλλο θεσμικό όργανο στη Βενεζουέλα, ελέγχεται από έμπιστους του δικαστές - να ελέγξει τα αποτελέσματα. Όπως αναμενόταν, το δικαστήριο επικύρωσε τη νίκη του Μαδούρο.
Η διαμάχη για τα αποτελέσματα προκάλεσε εθνικές διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση αντέδρασε δυναμικά, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 2.000 διαδηλωτές και ενθαρρύνοντας τους πολίτες να καταγγείλουν οποιονδήποτε υποψιάζονται ως αντίπαλο του κυβερνώντος κόμματος. Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Δεκάδες ξένοι - συμπεριλαμβανομένων έως και 10 Αμερικανών - συνελήφθησαν επίσης.
Έξω από την τελετή ορκωμοσίας της Παρασκευής, οι υποστηρικτές του Μαδούρο ήταν εκστασιασμένοι. Μια από αυτούς, η 18χρονη Μαρικάρμεν Ρουίς, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
«Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη συγκίνησή μου. Είμαι ευτυχισμένη», είπε, εκφράζοντας την ανακούφισή της που ο Γκονσάλες δεν «επιβλήθηκε» ως πρόεδρος.
Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Μαδούρο ήταν ο Ντανιέλ Ορτέγκα της Νικαράγουας και ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ της Κούβας. Ωστόσο, αρκετοί σύμμαχοι του Μαδούρο έμειναν εκτός, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος επικαλέστηκε τη σύλληψη ενός άλλου μακροχρόνιου μέλους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως λόγο για την απουσία του.
Την Τρίτη, ο Γκονσάλες δήλωσε ότι ο γαμπρός του είχε απαχθεί στο Καράκας από ένοπλους κουκουλοφόρους, ενώ πήγαινε τα μικρά παιδιά του στο σχολείο. Η κόρη του Γκονσάλες, Μαριάνα Γκονσάλες ντε Τουδαρές, σε δήλωσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέταξε την εξαφάνιση του συζύγου της.
«Πότε το να είσαι συγγενής του Εντμούντο Γκονσάλες έγινε έγκλημα;» αναρωτήθηκε.