Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» απαντώντας στην "εισβολή" Τραμπ στη Γροιλανδία

Κόσμος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» απαντώντας στην "εισβολή" Τραμπ στη Γροιλανδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένετε να αποβιβαστούν Αμερικανοί πεζοναύτες στη Γροιλανδία;» ρώτησε ένας δημοσιογράφος στην συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με τα σχόλια του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την κατάληψη της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τις χρειάζονται «για οικονομική ασφάλεια».

Η Επιτροπή προσπάθησε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, δηλώνοντας ότι «δεν θα μπει σε λεπτομέρειες» σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ, καθώς οι εκπρόσωποι του θεσμού δέχονταν επίμονες και έντονες ερωτήσεις για το τι θα έκανε η ΕΕ σε περίπτωση που η Αμερική επιτεθεί στη Γροιλανδία, η οποία είναι αυτόνομη περιοχή της Δανίας.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΟΥΝΙΟΡ
O Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κατά την άφιξη του στην Γροιλανδία χθες 7/1/2025. Φωτογραφία ΑΡ

«Είναι σαφές ότι η κυριαρχία των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίτα Χίπερ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες ανυπομονούν να συνεργαστούν με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ για «μια ισχυρότερη διατλαντική ατζέντα».

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τους δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου, καθώς ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις για το ζήτημα, με έναν εξ αυτών να συγκρίνει το θέμα με τα γεγονότα που οδήγησαν στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Πριν από αυτό, για μερικούς μήνες, η Επιτροπή, η ΕΥΕΔ και διπλωμάτες σε ορισμένα κράτη-μέλη δήλωναν ότι η εισβολή ήταν ένα υποθετικό σενάριο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση», ανέφερε ο ανταποκριτής του ιταλικού Radio Radicale, Νταβίντ Καρέτα.
«Αυτό που είπε ο Πρόεδρος Τραμπ χθες ήταν μια στρατιωτική απειλή κατά κράτους-μέλους, η οποία είναι πραγματική: Είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος;» πρόσθεσε.

Η Γροιλανδία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά ταξινομείται ως «Υπερπόντια Επικράτεια που συνδέεται με την ΕΕ». Από τους σχεδόν 57.000 κατοίκους του τεράστιου, πλούσιου σε ορυκτά νησιού, μόνο περίπου 2.000 δεν είναι Δανοί, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από πολίτες της ΕΕ.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΟΥΝΙΟΡ
Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ λίγο μετά την άφιξη του στην Γροιλανδία στην πρωτεύουσα Νουκ. Φωτογραφία ΑΡ

 

Αν και η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της Γροιλανδίας θα ενεργοποιούσε τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του Άρθρου 42(7) της Συνθήκης, αρνήθηκε να απαντήσει αν θεωρεί ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι ΗΠΑ να εισβάλουν στην υπερπόντια επικράτεια της Δανίας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «πολύ θεωρητική».

Η αρχική δήλωση του Τραμπ την Τρίτη προκάλεσε έντονη αντίδραση από τη Γαλλία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της.

Το μήνυμα αυτό, ωστόσο, δεν ήταν εξίσου σαφές στην αίθουσα Τύπου των Βρυξελλών.
«Λέτε ότι η κυριαρχία είναι υψίστης σημασίας, αλλά δεν πρόκειται να σχολιάσετε μια αρκετά εμφανή απειλή από τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δυσκολεύομαι να το καταλάβω αυτό, δηλαδή τι περιμένετε;» ρώτησε ο Νίκολας Γουάλας του Euractiv, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση.
«Περιμένετε να αποβιβαστούν Αμερικανοί πεζοναύτες στη Γροιλανδία;» πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News