1713007485487_israel-rockets.jpg.jpg

Ελπίδες για περιορισμένη κατάπαυση πυρός - Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Κόσμος
Ελπίδες για περιορισμένη κατάπαυση πυρός - Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή τη φορά, επίκεντρο των συζητήσεων αποτελεί η ανταλλαγή ομήρων και η προσωρινή παύση των εχθροπραξιών

Ένα χρόνο μετά την αποτυχία των πρώτων διαπραγματεύσεων, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επανέρχονται στο τραπέζι των συνομιλιών, επιχειρώντας να συμφωνήσουν σε μια νέα, έστω και περιορισμένη, εκεχειρία. Αυτή τη φορά, επίκεντρο των συζητήσεων αποτελεί η ανταλλαγή ομήρων και η προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, με τους διεθνείς διαμεσολαβητές να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις χαώδεις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. 

«Η αυξανόμενη απομόνωση της Χαμάς μετά την κατάρρευση της διακυβέρνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, άνοιξε την πόρτα σε μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνομιλίων με τις οικογένειες Ισραηλινών ομήρων. Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός φαίνεται πιο έτοιμος από ποτέ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. 

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, δηλώνοντας πως «υπάρχει μια ευκαιρία για συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των ομήρων», συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών υπηκόων. Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, έφτασε στο Ισραήλ προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς και τις εξελίξεις στη Συρία, προτού συνεχίσει τις επαφές του σε Αίγυπτο και Κατάρ. 

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται 

Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη του ισραηλινού στρατού και της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας, Σιν Μπετ, βρέθηκαν στο Κάιρο για να συζητήσουν τη διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο και τον καθορισμό των νέων συνόρων. Προσθέτουν ότι ένας διπλωμάτης, που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η συμφωνία που διαμορφώνεται είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, περιλαμβάνοντας μόνο την απελευθέρωση των ομήρων και μια σύντομη παύση των συγκρούσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπία της Χαμάς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή αρχηγό Χαλίλ αλ-Χάγια, αναχώρησε από το Κάιρο αργά την Κυριακή, μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, υποστράτηγο Χασάν Ρασάντ, κατά την οποία συζήτησαν τις προσπάθειες για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαμάς, μέχρι στιγμής, έχει αποδεχτεί δύο από τους όρους του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός. Ας ελπίσουμε ότι οι συζητήσεις θα είναι προσοδοφόρες. 

Το σφυροκόπημα δεν έχει τέλος... 

Ανήμερα χθες Πέμπτη, ξένες πηγές επιβεβαιώνουν πληροφορίες για τουλάχιστον 40 νεκρούς Παλαιστίνιους, μετά από ισχυρούς βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας σε καταυλισμό της πόλης Νουσεϊράτ. 

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση εναντίον Παλαιστίνιων φρουρών ασφαλείας, που συνόδευαν ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, σημειώνονται 30 τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά παλαιστινιακά μέσα δείχνουν τις σορούς, που συνόδευαν το φορτίο, στοιβαγμένες. 

Επιπλέον, δημοσιεύματα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η περιοχή βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής, με τις ελλείψεις τροφίμων να προκαλούν φόβους για λιμό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και εβδομάδες. Συγκεκριμένα, εκθέσεις του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκαν προχθές Τετάρτη, αναγράφουν πως η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποκλειστεί για 66 ημέρες, γεγονός που έχει αφήσει τουλάχιστον 65.000-75.000 Παλαιστινίους σε μειωμένη πρόσβαση προς τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και άλλων βασικών αγαθών. 

Ο ΟΗΕ απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός 

Συνεχίζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ περί οριστική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε για άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το διακύβευμα ψήφισαν για πρώτη φορά, θετικά, η Γερμανία και η Ιταλία, με τις ΗΠΑ να παραμένει η μόνη χώρα των G7 που συνεχίζει να αντιτίθεται του ψηφίσματος. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα εγκρίθηκε με 158 ψήφους υπέρ από τα 193 μέλη, με εννέα ψήφους κατά και 13 αποχές. 

Συμπληρωματικά, ελπιδοφόρες φαίνεται να είναι και οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η 7η Ταξιαρχία Στρατού ολοκλήρωσε την αποστολή της το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή Χίαμ, στον νότιο Λίβανο, και αποχώρησε, σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ στρατιώτες του λιβανέζικου στρατού με κυανόκρανους του ΟΗΕ αναπτύσσονται στην περιοχή. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει πως εντός 60 ημερών θα ολοκληρωθεί η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο, ενώ οι μόνες δυνάμεις που μπορεί να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα των συνόρων της χώρας είναι ο λιβανέζικος στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ. 

Μπράιαν Μαστ, το “φιλοϊσραηλινό γεράκι” 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξελίξεις που συνοδεύουν την επερχόμενη κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσουν επιτακτικά τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξέλεξε τον εκπρόσωπο της Φλόριντα Μπράιαν Μαστ, έναν ένθερμο φιλοϊσραηλινό Ρεπουμπλικάνο, που είχε προσφερθεί εθελοντικά σε μια ομάδα που βοηθά τον ισραηλινό στρατό, για να προεδρεύσει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εδώ, εσωτερικές πηγές διαδίδουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε πίεση στη Διοικούσα Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων, η οποία ορίζει τους προέδρους των επιτροπών, για να επιλέξει τον Μαστ.

Πληροφορίες που διαφαίνονται στον κεντρικό ιστότοπο του Μαστ στο Κογκρέσο, αναφορικά με την εθελοντική εμπειρία του στην ομάδα Σαρ-Ελ (αποτελεί ομάδα που τοποθετεί πολίτες από το εξωτερικό σε θέσεις υποστήριξης του ισραηλινού στρατού), επιδεικνύουν την ξεκάθαρη θέση του, καθώς και τον τρόπο όπου η εμπειρία τον βοήθησε να διαμορφωθεί. 

Συγκεκριμένα, αναγράφει: «Έμαθα στα τραπέζια “Σαμπάτ” των οικοδεσποτών μου πόσο πολύ κάθε οικογένεια επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη μεταξύ κάθε γείτονα του Ισραήλ, ανεξαρτήτως θρησκείας ή ιστορίας», καθώς και ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισραήλ να αντιμετωπίσει μόνο του τους εχθρούς του». 
Αντιπροσωπευτική των πολιτικών του εγέρσεων αποτελεί η εμφάνισή του, ντυμένος με στολή του ισραηλινού στρατού, στο Κογκρέσο λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή 251. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News