Πηγές του Κρεμλίνου αποκάλυψαν τον τρόπο που φέρεται να χρησιμοποίησε η Ρωσία για να φυγαδεύσει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ από τη Συρία, καθώς το καθεστώς του κατέρρευσε ξαφνικά.
Ένας από τους συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε για πρώτη φορά σήμερα ότι η Ρωσία βοήθησε όντως τον αποπεμφθέντα δικτάτορα να διαφύγει στη Μόσχα.
Τρεις πηγές δήλωσαν στο Bloomberg News ότι η Μόσχα οργάνωσε τη διαφυγή του Άσαντ μέσω της αεροπορικής της βάσης στις ακτές της Συρίας, χρησιμοποιώντας ένα «κόλπο με αναμεταδότη».
Λέγεται ότι δόθηκε εντολή στον Άσαντ να μην ενημερώσει κανέναν και να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του στην πρωτεύουσα Δαμασκό.
Το αεροσκάφος ταξίδεψε στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στις ακτές της Συρίας. Πριν προσγειωθεί το αεροσκάφος έκλεισε τον αναμεταδότη με αποτέλεσμα να χαθεί το ίχνος της πτήσης. Μάλιστα εξαιτίας αυτού αρχικά θεωρήθηκε ότι κατέπεσε αεροσκάφος στην περιοχή. Στη συνέχεια ο Άσαντ κατευθύνθηκε στη Μόσχα, πιθανώς με στρατιωτικό αεροπλάνο, σύμφωνα με τις πηγές.
Είναι σαφές ότι ο Πούτιν ενέκρινε προσωπικά τη διάσωση του Άσαντ, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να τον συναντήσει τώρα που βρίσκεται στην εξορία.
Πράκτορες που εργάζονται για τη ρωσική κυβέρνηση έπεισαν τον Άσαντ να εγκαταλείψει τη χώρα αμέσως μόλις έγινε σαφές ότι θα έχανε τη μάχη με τους αντάρτες, δήλωσαν πηγές του Κρεμλίνου.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται από τα δεδομένα από την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, που έδειξαν ένα αεροπλάνο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Άσαντ, καθώς έφευγε από τη Δαμασκό νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, πριν κάνει στροφή 180 μοιρών και εξαφανιστεί από τον χάρτη.
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ότι ο Άσαντ μεταφέρθηκε έξω από τη Συρία «με τον πιο ασφαλή δυνατό τρόπο» το Σαββατοκύριακο.
Μιλώντας στο NBC News, ο κ. Ριαμπκόφ είπε: «Ο Άσαντ είναι ασφαλής και αυτό δείχνει ότι η Ρωσία ενεργεί όπως απαιτείται σε μια τόσο εξαιρετική κατάσταση».
Όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα παρέδιδε τον Άσαντ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνει, λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση» που το ίδρυσε.
Τον Νοέμβριο, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας του Yoav Gallant για υποτιθέμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - με τις ΗΠΑ να απορρίπτουν την απόφαση.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης προηγουμένως κατηγορήσει τον Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, όπως η χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.
Εξηγώντας γιατί η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ να διαφύγει, ο κ. Ριαμπκόφ είπε ότι «κατηγορήθηκε από την ίδια ομάδα χωρών και κυβερνήσεων που συνεχώς καταρρίπτουν προσπάθειες για ανεξάρτητη ζωή, όπως συνέβη στο Ιράκ, στη Λιβύη και σε πολλές άλλες χώρες».
Αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου, ο κ. Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι ήταν «εκπληκτικό» το πώς η Ουάσινγκτον «προσαρμόζει την αντίδρασή της» ανάλογα με το ποιοι διώκονται από το δικαστήριο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με το Κρεμλίνο να τον βοηθά να διατηρήσει τη βάναυση δυναστεία της οικογένειάς του, που κυβερνούσε τη Συρία για πάνω από 50 χρόνια.
Ο Πούτιν έχει επίσης δημιουργήσει μια τεράστια στρατιωτική παρουσία στη Συρία, με μια αεροπορική βάση στη Λατάκια και μια ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς - τη μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο - και περίπου 7.000 στρατιωτικό προσωπικό στο έδαφος.
Ο κ. Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει με αυτόν τον Άσαντ αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι «θα ήταν πολύ λάθος για μένα να επεκταθώ σε ό,τι συνέβη και πώς επιλύθηκε».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του Πούτιν, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η Ρωσία είναι σε επαφή με τους αντάρτες σχετικά με τις στρατιωτικές της βάσεις.
Είπε: «Φυσικά, διατηρούμε επαφές με εκείνους που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την κατάσταση στη Συρία», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί οι βάσεις μας βρίσκονται εκεί, η διπλωματική μας αποστολή βρίσκεται εκεί, και φυσικά το ζήτημα της εξασφάλισης της ασφάλειας αυτών των εγκαταστάσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρωταρχικής σημασίας».
Μετά την ταπεινωτική κατάρρευση της δικτατορίας του το Σαββατοκύριακο, ο Άσαντ και η οικογένειά του θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Ρωσία.
Πιθανότατα θα στηριχθούν στις οικογενειακές τους συνδέσεις και στα εκτεταμένα περιουσιακά τους στοιχεία στη Μόσχα για να διατηρήσουν τον άνετο τρόπο ζωής τους στην εξορία.
Η ευρεία οικογένεια του Σύρου δικτάτορα έχει αγοράσει τουλάχιστον 20 διαμερίσματα στη Μόσχα, αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας τη θέση της Ρωσίας ως ασφαλούς καταφυγίου για τη δυναστεία.
Αυτό περιλαμβάνει την αγορά τουλάχιστον 18 πολυτελών διαμερισμάτων στο συγκρότημα City of Capitals, που βρίσκεται στην εντυπωσιακή περιοχή ουρανοξυστών της Μόσχας.
Ο διπλός ουρανοξύστης - ο οποίος ήταν το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης μέχρι την ολοκλήρωση του Shard στο Λονδίνο το 2012 - φιλοξενεί μερικούς από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας, κυβερνητικά υπουργεία, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πολυεθνικές εταιρείες.
Στην πρώην κατοικία του Άσαντ στη Δαμασκό, μυστικές σήραγγες κάτω από την οικογενειακή έπαυλη του Άσαντ φέρεται να ανακαλύφθηκαν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους αντάρτες την Κυριακή. Το δίκτυο πιθανώς χρησίμευε ως διαδρομή διαφυγής για τον δικτάτορα και τους συμμάχους του.
Στο μεταξύ, στη Συρία, οι πολίτες προσβλέπουν στην ανοικοδόμηση του έθνους τους μετά από 13 χρόνια πολέμου και - για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες - βλέπουν ένα μέλλον χωρίς την απολυταρχική κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ.
Μακριά από τους χιλιάδες Σύριους που βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν, η πραγματική φρίκη του καθεστώτος Άσαντ μόλις τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτεται.
Πολλοί έχουν ταξιδέψει στη διαβόητη φυλακή Sednaya κοντά στη Δαμασκό, που έχει το παρατσούκλι «σφαγείο ανθρώπων», με την ελπίδα να βρουν χαμένους συγγενείς τους.
Η φυλακή ήταν το επίκεντρο αυτού του συστηματικού τρόμου, όπου τεράστιοι αριθμοί κρατουμένων υποβάλλονταν σε κάθε είδους απάνθρωπες μεταχειρίσεις και εκτελούνταν.
Σκοτεινά πλάνα και εικόνες που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν διασώστες γεμάτους τρόμο να ανασύρουν δεκάδες σάκους πτωμάτων με σάπια πτώματα από τα βάθη της εγκατάστασης.
Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες ακόμα τέτοιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, όπου τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ υπέφεραν και πέθαιναν.
Τώρα, καθώς επιζώντες από αυτές τις «επίγειες κολάσεις» επανενώνονται με τις οικογένειές τους και δίνουν ανατριχιαστικές μαρτυρίες για τη ζωή πίσω από τα κάγκελα, εκείνοι που κρίνονται υπεύθυνοι για την οργάνωση αυτών των φρικαλεοτήτων ίσως σύντομα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Ο ηγέτης της συριακής ομάδας ανταρτών Hayat Tahrir al-Sham (HTS), που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αστραπιαία επίθεση που ανέτρεψε τον Άσαντ, έχει δεσμευτεί να κυνηγήσει αξιωματούχους, δυνάμεις ασφαλείας και αξιωματικούς του στρατού που «βασάνισαν» τον συριακό λαό.
Ο Ahmed al-Sharaa, γνωστός ως Abu Mohammed al-Golani, έχει δεσμευτεί να ανοικοδομήσει τη Συρία, και η HTS έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να μετριάσει την εικόνα του ριζοσπαστικού ηγέτη για να καθησυχάσει ξένες χώρες και μειονοτικές ομάδες.
Ωστόσο, δήλωσε ανοιχτά ότι θα θεωρήσει υπεύθυνους όσους βρεθούν να εμπλέκονται σε «εγκλήματα πολέμου» κατά των Σύριων.
Τα κέντρα κράτησης του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αντιπροσώπευαν ένα από τα πιο διεστραμμένα συστήματα θεσμοθετημένων βασανιστηρίων στη σύγχρονη ιστορία.
Το σύστημα φυλακών υπό τον Άσαντ δεν ήταν απλώς τιμωρητικό, ήταν ένας υπολογισμένος μηχανισμός για τη συντριβή της διαφωνίας και τον εκφοβισμό των πληθυσμών.
Κανείς δεν ήταν ασφαλής από τις δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ.
Μαχητές αντικαθεστωτικοί ρίχνονταν στις φυλακές μαζί με διανοούμενους, ακτιβιστές και απλούς πολίτες - όλοι υποβάλλονταν σε φρικτή μεταχείριση, σε πολλές περιπτώσεις για αρκετές δεκαετίες.
Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ισχυρίζεται ότι από την αρχή της συριακής επανάστασης τον Μάρτιο του 2011, πάνω από 157.000 άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση ή έχουν εξαναγκαστεί σε εξαφάνιση – συμπεριλαμβανομένων 5.274 παιδιών και 10.221 γυναικών.
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν πεθάνει υπό βασανιστήρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.