ΣΥΡΙΑ - ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΑΜΑ
Φωτογραφία ΑΡ

Συρία: Μάχες Συριακού Στρατού και ανταρτών γύρω από τη Χάμα

Κόσμος
Συρία: Μάχες Συριακού Στρατού και ανταρτών γύρω από τη Χάμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Σύροι αντάρτες συγκρούστηκαν την Τετάρτη με κυβερνητικές δυνάμεις και συμμαχικές τους  πολιτοφυλακές σε χωριά βόρεια και ανατολικά της Χάμα, μιας μεγάλης πόλης, η κατάληψη της οποίας θα ενίσχυε την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι αντάρτες σημείωσαν την μεγαλύτερη προέλασή τους εδώ και χρόνια την περασμένη εβδομάδα, καταλαμβάνοντας το Χαλέπι - τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν από τον πόλεμο - με μια αστραπιαία επίθεση που ανέτρεψε σταθερές γραμμές του μετώπου και αποσταθεροποίησε περαιτέρω μια ήδη φλεγόμενη περιοχή λόγω του πολέμου στη Γάζα.

ΣΥΡΙΑ - ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΑΜΑ
Oι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των ανταρτών έξω από τη Χάμα. Φωτογραφία ΑΡ

Την Τετάρτη, καθώς οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στα περίχωρα της Χάμα, ο ισχυρότερος διοικητής τους εμφανίστηκε σε βίντεο να περιηγείται στην αρχαία ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα ιστορικό σύμβολο εξουσίας στη βόρεια Συρία.

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολανί, επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που στο παρελθόν ήταν θυγατρική της Αλ Κάιντα, εμφανίστηκε να περνά την μεσαιωνική πύλη της ακρόπολης, συνοδευόμενος από ενθουσιώδεις υποστηρικτές και μαχητές με μάσκες που κρατούσαν σημαίες της αντιπολίτευσης.

Ήταν μια συμβολική στιγμή σε έναν χώρο όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αναρτήσει πορτραίτα του Άσαντ όταν κατέλαβαν την πόλη το 2016, μετά από μια μακρά πολιορκία που αποτέλεσε σημείο καμπής στον πόλεμο.

Η απώλεια του Χαλεπίου την περασμένη εβδομάδα σόκαρε τον Άσαντ και τους Ιρανούς και Ρώσους συμμάχους του, με τους αντάρτες να καταλαμβάνουν γρήγορα μεγάλα τμήματα της υπαίθρου γύρω από την πόλη και να προχωρούν στα περίχωρα της Χάμα, στον δρόμο προς τη Δαμασκό.

Μια επικίνδυνη κατάσταση

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκεϊρ Πέντερσεν, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι η Συρία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «περαιτέρω διαίρεσης, επιδείνωσης και καταστροφής».

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει αναγκάσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τη χώρα και έχει εμπλέξει περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, αφού ξέσπασε το 2011 ως εξέγερση κατά του Άσαντ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση και οι αντάρτες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν μάχες την Τετάρτη γύρω από το αλ-Ουαγίρ και γειτονικά χωριά, αφού φιλοκυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν μια νυχτερινή επίθεση στο Τζαμπάλ Ζαΐν αλ-Αμπιντίν, βόρεια της Χάμα.

Η μάχη στο Ουαγίρ δείχνει ότι οι αντάρτες προχωρούν σε περιοχές της υπαίθρου στα ανατολικά της Χάμα, μιας από τις πιο σημαντικές πόλεις της Συρίας, που παρέμεινε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Σύμμαχοι σε δράση

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, αποσπασμένες από συγκρούσεις στην Ουκρανία και αλλού στη Μέση Ανατολή, σπεύδουν να ενισχύσουν τον Άσαντ, με τη Ρωσία να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές και τις ιρανικές πολιτοφυλακές να κατευθύνονται προς τα μέτωπα.

Η Συρία παραμένει στρατηγικά σημαντική για τη Ρωσία και το Ιράν. Ο Άσαντ αποτελεί κρίκο στο δίκτυο των σιιτικών ομάδων που υποστηρίζει το Ιράν στην περιοχή, ενώ η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση στη Μεσόγειο στο Ταρτούς και αεροπορική βάση στη Χμεϊμίμ, κοντά στη Λαττάκεια.

Οι συνδυασμένες ενέργειες ρωσικής αεροπορικής ισχύος και των ιρανικών πολιτοφυλακών ήταν ζωτικής σημασίας για την επανακατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας από το 2015 έως το 2020, μετά από μεγάλες απώλειες εδαφών από τους αντάρτες.

Η πορεία των ανταρτών

Η παρουσία του Γκολανί στο Χαλέπι υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της HTS, η οποία θεωρείται τρομοκρατική ομάδα όχι μόνο από τη Δαμασκό και τους συμμάχους της αλλά και από τις δυτικές χώρες.

Οι αντάρτες κατέκτησαν νέο έδαφος μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διακυβέρνηση, με αναφορές για ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων στο Χαλέπι.

Οι αντάρτες συνεργάζονται με πιο μετριοπαθείς φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, η οποία στηρίζει επίσης τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, έναν ξεχωριστό σχηματισμό που ελέγχει περιοχές κατά μήκος των συνόρων και στοχεύει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τους πρόσφυγες.

Πηγή: Reuters

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News