Σε σκηνικό χάους μετατράπηκε η νύχτα στη Σεούλ, όταν το κοινοβούλιο αποκλείστηκε από τον στρατό, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις μεταξύ βουλευτών και δυνάμεων ασφαλείας. Στρατιώτες κατέλαβαν το κτίριο, εισβάλλοντας από παράθυρα και με τη χρήση ελικοπτέρων που προσγειώθηκαν στην οροφή.
Η κρίση πυροδοτήθηκε από την αιφνίδια απόφαση του Προέδρου Γιουν Σουκ Γεολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο μετά τα μεσάνυχτα. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή αποσκοπούσε στην «προστασία της δημοκρατίας» από «αντεθνικές δυνάμεις» που κατηγορείται ότι έχουν σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.
«Κηρύσσω έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας απέναντι στη βορειοκορεατική απειλή. Στόχος μας είναι να εξαλειφθούν οι φιλο-βορειοκορεατικές δυνάμεις που υπονομεύουν την ελευθερία και τη σταθερότητα της χώρας μας», δήλωσε ο Γιουν.
Η αιφνιδιαστική κίνηση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, απαιτώντας την άμεση άρση του στρατιωτικού νόμου και την παραίτηση του Προέδρου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, πηδώντας φράκτες και παρακάμπτοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις, κατάφεραν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση, όπου συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση και καταψήφισαν την απόφαση του Γιουν.
Μερικές ώρες αργότερα, υπό τη μεγάλη πολιτική πίεση και μετά από μαζικές παραιτήσεις συνεργατών του, ο Γιουν αναγκάστηκε να αποσύρει το στρατιωτικό νόμο. Η πολιτική του θέση, ήδη αδύναμη, κλονίζεται ακόμη περισσότερο, με έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέτουν πρόταση αποπομπής του, ενώ ακόμα και το δικό του κόμμα ζητά εξηγήσεις.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζε Μουνγκ, κατήγγειλε την απόφαση του Γιουν ως ανεύθυνη: «Ο κίνδυνος να προκληθεί η Βόρεια Κορέα και να οδηγηθούμε σε σύγκρουση είναι πλέον υψηλός. Απαιτούμε εγρήγορση και ενότητα από όλους τους πολίτες».
Διεθνείς αντιδράσεις
Η πολιτική κρίση προκάλεσε ανησυχία διεθνώς, καθώς η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει τεταμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανέβαλαν επ’ αόριστον κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, χαιρέτισαν την απόσυρση του στρατιωτικού νόμου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη σταθερή σχέση της Συμμαχίας με τη Σεούλ, ενώ η Μόσχα απηύθυνε έκκληση για διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Η απόφαση του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο έφερε τη Νότια Κορέα στα πρόθυρα πολιτικής αποσταθεροποίησης, αφήνοντας πίσω της μια πολιτική κρίση που δύσκολα θα ξεπεραστεί.