Ράλι ανόδου καταγράφει η τιμή του καφέ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ που προκαλούν ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου. Ειδικότερα, η τιμή των κόκκων καφέ arabica έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό από το 1997.
Σύμφωνα με την εφημερίδα de Telegraaf, το κόστος για τα καταστήματα και τους καταναλωτές ενδέχεται να αυξηθεί ξανά. Η αύξηση των τιμών του καφέ φέτος οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε σημαντικές διαταραχές στις μεταφορές από παραγωγούς, κυρίως στη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Οι έμποροι στρέφονται όλο και περισσότερο στους φθηνότερους κόκκους robusta για τους κλασικούς καφέδες.
Στη Βραζιλία, η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας έχει εντείνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες ελλείψεις την επόμενη χρονιά. Οι προοπτικές για το νέο έτος είναι σαφώς επηρεασμένες, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank Guilherme Morya σε νέα έκθεση αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η τιμή της ποικιλίας arabica έχει αυξηθεί κατά 66%.