Στην ετήσια παρουσίαση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για το 2025, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανέλυσε τις εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εστιάζοντας σε βασικές στρατηγικές και πρωτοβουλίες. Ο Φιντάν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε τη σημασία της δημιουργίας εποικοδομητικών σχέσεων με τη νέα αμερικανική ηγεσία.
Σχέσεις με την ΕΕ και τη Διεθνή Κοινότητα
Ο Φιντάν αναφέρθηκε στην επιστροφή της Τουρκίας στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας το θετικό κλίμα που επικράτησε στις Βρυξέλλες μετά από πέντε χρόνια αδράνειας. Ωστόσο, ζήτησε μακροπρόθεσμες στρατηγικές από την ΕΕ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας για ένταξη στην Ένωση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις σχέσεις με την Ελλάδα, προβάλλοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση εντάσεων και εστίαση σε θετική ατζέντα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προστασία των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, όπως και στην προώθηση συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την περιφερειακή σταθερότητα.
Συνεργασία με Αραβικές Χώρες και την Αίγυπτο
Ο Φιντάν ανακοίνωσε την ενίσχυση των σχέσεων με αραβικά κράτη και την Αίγυπτο, στοχεύοντας σε μια περιφερειακή πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης. Επισήμανε πρωτοβουλίες για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος και την ενίσχυση των δεσμών με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ενώ αναφέρθηκε και στην ανανέωση της συνεργασίας με αφρικανικές χώρες.
Ενίσχυση του Ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Φιντάν, επιδιώκει την ενίσχυση της θέσης της στο ΝΑΤΟ και την άρση των κυρώσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Τόνισε ότι οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της χώρας στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν καταστήσει την Τουρκία έναν από τους βασικούς παράγοντες ειρήνης και ανάπτυξης.
Κυπριακό
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Φιντάν επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας για αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ). Ζήτησε την άμεση έναρξη απευθείας πτήσεων και εμπορικών σχέσεων με την «ΤΔΒΚ» και υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της σε διεθνείς οργανισμούς.
Συμπέρασμα
Η Τουρκία προβάλλει ένα φιλόδοξο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, συνδυάζοντας τη συνεργασία με περιφερειακούς και παγκόσμιους παράγοντες, ενώ επιδιώκει την εμβάθυνση των δεσμών της με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις γειτονικές χώρες. Μέσω μιας στρατηγικής 360 μοιρών, η χώρα στοχεύει να διατηρήσει ισχυρή την παρουσία της στη διεθνή σκηνή, προωθώντας ταυτόχρονα τα εθνικά της συμφέροντα.