ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑ
Φωτο ΑΡ

Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Τουλάχιστον 95 νεκροί ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός

Κόσμος
Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Τουλάχιστον 95 νεκροί ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη και συνεχίστηκαν την Τετάρτη προκάλεσαν πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της νότιας και ανατολικής Ισπανίας, από τη Μάλαγα έως τη Βαλένθια. Οι λάσπες παρέσυραν οχήματα με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ξύλα και οικοσκευές στροβιλίζονταν στα νερά

Οι ξαφνικές ισχυρές πλημμύρες στην Ισπανία παρέσυραν αυτοκίνητα, μετέτρεψαν τους δρόμους των χωριών σε ποτάμια, διέκοψαν σιδηροδρομικές γραμμές και κεντρικές οδικές αρτηρίες και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 72 ατόμων στο χειρότερο φυσικό καταστροφικό φαινόμενο που πλήττει την ευρωπαϊκή χώρα που θυμούνται τουλάχιστον οι σύγχρονοι Ισπανοί.

Οι βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη και συνεχίστηκαν την Τετάρτη προκάλεσαν πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της νότιας και ανατολικής Ισπανίας, από τη Μάλαγα έως τη Βαλένθια. Οι λάσπες παρέσυραν οχήματα με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ξύλα και οικοσκευές στροβιλίζονταν στα νερά. Η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα σπίτια τους και φουσκωτές λέμβους για να προσεγγίσουν οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί πάνω σε οχήματα.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Βαλένθια επιβεβαίωσαν ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, ενώ άλλοι δύο νεκροί αναφέρθηκαν στην Καστίλλη-Λα Μάντσα.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη της ζωής μου», δήλωσε ο Ρικάρδο Γκαμπαλδόν, δήμαρχος της πόλης Ουτιέλ στη Βαλένθια, σε εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Είπε ότι έξι κάτοικοι της περιοχής έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη αγνοούνται. Η κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος που ξεκινά την Πέμπτη.

«Για όσους αναζητούν τους αγαπημένους τους, όλη η Ισπανία συμμερίζεται τον πόνο τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτική ανακοίνωση.

Περισσότεροι από 1.100 στρατιώτες από τις μονάδες άμεσης επέμβασης της Ισπανίας κινητοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, ενώ η κεντρική κυβέρνηση της χώρας δημιούργησε επιτροπή κρίσης για να συντονίσει τις προσπάθειες διάσωσης.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑ
Φωτο ΑΡ

Οι ηλικιωμένοι ήταν οι πιο ευάλωτοι. Το RTVE, η δημόσια ισπανική τηλεόραση, μετέδωσε σκηνές με ηλικιωμένους σε αναπηρικές καρέκλες και καθίσματα να είναι βυθισμένοι στο νερό, ενώ μία μονάδα διάσωσης τους έβγαζε από τα σπίτια τους με έναν εκσκαφέα.

Η ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία χαρακτήρισε τη βροχόπτωση «ακραία» σε ορισμένες περιοχές της Βαλένθια. Η περιοχή, γνωστή για τις παραλίες και τα οπωροφόρα της, αλλά έχει γεωμορφία που επιδεινώνει τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή διαθέτει φαράγγια και κοίτες ποταμών που μένουν συνήθως ξηρές για μεγάλο μέρος του έτους αλλά γεμίζουν γρήγορα όταν βρέχει.

Η χώρα της Ιβηρικής έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταιγίδες το φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την καταστροφή των τελευταίων ημερών, η οποία φέρνει στη μνήμη τις πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο το 2021, που σκότωσαν 230 ανθρώπους.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι αναφορές από άλλες περιοχές δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο υπουργός περιβάλλοντος  Άνχελ Βίκτορ Τόρρες δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμη τον  αριθμό των αγνοουμένων δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας.»

Η Ισπανία ανακάμπτει ακόμη από σοβαρή ξηρασία την φετινή χρονιά και έχει καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αυξημένα επεισόδια ακραίων καιρικών φαινομένων συνδέονται πιθανόν με την κλιματική αλλαγή.

Οι καταιγίδες προκάλεσαν επίσης έναν σπάνιο ανεμοστρόβιλο και μια ασυνήθιστη χαλαζόπτωση που έσπασε παράθυρα αυτοκινήτων και κατέστρεψε θερμοκήπια.

Οι συγκοινωνίες επηρεάστηκαν σημαντικά. Ένα τρένο υψηλής ταχύτητας εκτροχιάστηκε κοντά στη Μάλαγα με σχεδόν 300 επιβάτες, χωρίς τραυματισμούς. Η υπηρεσία τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ Βαλένθιας και Μαδρίτης διακόπηκε, και το υπουργείο συγκοινωνιών ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις ημέρες για την αποκατάσταση της υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μαθόν, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των δύσκολων συνθηκών στους δρόμους.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων συντονίζοντας τις ομάδες διάσωσης.

Καθώς τα νερά υποχωρούν, οι δρόμοι καλύφθηκαν από παχύ στρώμα λάσπης. «Η γειτονιά είναι κατεστραμμένη, όλα τα αυτοκίνητα είναι το ένα πάνω στο άλλο», είπε ο Κρίστιαν Βιένα, ιδιοκτήτης μπαρ στην περιοχή Μπαριό ντε λα Τόρρε.

Μερικοί κάτοικοι κατέφυγαν στα κοινωνικά δίκτυα για να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους.

Ο Λεονάρντο Ενρίκε είπε στην ισπανική δημόσια τηλεόραση ότι η οικογένειά του αναζητούσε για ώρες τον 40χρονο γιο του, Λεονάρντο Ενρίκε Ριβέρα, ο οποίος οδηγούσε ένα φορτηγό διανομής όταν άρχισε η βροχή. Ο γιος του έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι το φορτηγό του πλημμύριζε και ότι είχε συγκρουστεί με άλλο όχημα κοντά στη Ριμπαρόχα, μια βιομηχανική πόλη που ήταν από τις πιο σοβαρά πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο Ενρίκε.

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Βαλένθια και της γειτονικής Λεβάντε αναβλήθηκαν.

Ολόκληρη η κοινότητα βυθίστηκε στο πένθος και η χώρα προσπαθεί να μετρήσει τις πληγές της   από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις και τις επακόλουθες πλημμύρες, ενώ οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για περαιτέρω ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Με πληροφορίες από το Associated Press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News