Τουλάχιστον 12 νεκρούς και 2.800 τραυματίες άφησε πίσω της η ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ σε διάφορες πόλεις του Λιβάνου. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο παιδιά και τέσσερις υγειονομικοί.
Οι βομβητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ethnos.gr, αντιτάχτηκαν το απόγευμα της Τρίτης σχεδόν ταυτόχρονα σε καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και δρόμους, με συνέπεια τα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον Λίβανο να κατακλυστούν από τραυματίες.Σύμφωνα με πηγή από τον Λίβανο που επικαλείται το Reuters, η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ, τοποθέτησε εκρηκτικά σε 5.000 βομβητές που εισήγαγε η οργάνωση από εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν.
Ο υπουργός του Λιβάνου, Firas Abiad δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι περίπου τα δύο τρίτα των τραυματιών χρειάστηκαν κάποιας μορφής χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο, τα μάτια ή τα χέρια τους και ότι πολλοί είχαν υποστεί ακρωτηριασμούς.
«Ένας από τους τραυματίες είχε ξεριζώσει το μάτι του»
Η Tracy Chamoun, Λιβανέζα συγγραφέας, πολιτικός και πρώην πρέσβης στην Ιορδανία, περιέγραψε στο BBC τις σκηνές τρόμου, που εκτυλίχθηκαν. Η ίδια διέσχιζε με αυτοκίνητο μία αερογέφυρα στα νότια προάστια της Βηρυτού - προπύργιο της Χεζμπολάχ - όταν ξαφνικά είδε ανθρώπους να κείτονται στο δρόμο από κάτω.
«Ήταν σκέτη κόλαση. Άρχισαν να τρέχουν για να μεταφέρουν τους ανθρώπους στο νοσοκομείο. Τα αυτοκίνητα έκαναν στην άκρη, καθώς μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα με ανθρώπους γεμάτους αίμα περνούσαν. Ένας από τους τραυματίες που είδα είχε βγάλει το μάτι του. Ένας άλλος είχε ξεριζώσει το μισό του πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν πριν από την έκρηξη»
«Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν πριν πυροδοτηθούν, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τους βγάλουν από τις τσέπες τους ή από τα γραφεία τους και να τους φέρουν στο ύψος του κεφαλιού τους», πρόσθεσε.
Από τους 2.800 τραυματίες, περίπου 750 ήταν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, 150 στην κοιλάδα Μπεκάα και περίπου 1.850 στην Βηρυτό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, του Λιβάνου αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλευόταν σε μονάδες εντατικής, με τραυματισμούς, που επηρέαζαν την ικανότητά τους να αναπνέουν. Άλλοι παρουσίαζαν αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Το10% των τραυματιών είναι σε κρίσιμη κατάσταση
Από την πλευρά του καθηγητής Elias Warrak, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, επεσήμανε ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να αφαιρέσει τα μάτια ασθενών. «Ήταν πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν νεαροί άνδρες, γύρω στα είκοσι και σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε να αφαιρέσω και τα δύο μάτια τους», τόνισε.
Περίπου το 10%των τραυματιών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, κάποιοι από αυτούς διακομίστηκαν στη ΜΕΘ. Πολλοί φέρουν τραύματα στο πρόσωπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 460 χειρουργικές επεμβάσεις, με τις περισσότερες να έχουν γίνει στους οφθαλμούς, το πρόσωπο ή τα «άκρα», κυρίως στα χέρια. Οι γιατροί προέβησαν σε ακρωτηριασμούς, κυρίως δακτύλων και άνω άκρων.
Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και