2

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Η υποψήφια της συμπολίτευσης Σέινμπαουμ διευρύνει το προβάδισμά της

Κόσμος
Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Η υποψήφια της συμπολίτευσης Σέινμπαουμ διευρύνει το προβάδισμά της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Mitofsky Tendencias/El Economista

Η πρώην δήμαρχος του Μεξικού και υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος για την προεδρία, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, αύξησε το προβάδισμά της στην κούρσα ενόψει των εκλογών της 2ης Ιουνίου, υπέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, 40 ημέρες πριν από την αναμέτρηση.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τη 10η ως τη 13η Απριλίου σε δείγμα 1.600 ψηφοφόρων από το ινστιτούτο Mitofsky Tendencias για λογαριασμό της εφημερίδας El Economista, θέλει την κυρία Σέινμπαουμ, 61 ετών, υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), να συγκεντρώνει το 51,4% των προθέσεων ψήφου. Η κυριότερη αντίπαλός της, η δεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια ετερόκλιτης συμμαχίας τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, με το 26,7% των προθέσεων ψήφου. Τρίτος υποψήφιος, του μικρού κόμματος Κίνημα Πολιτών (MC), δεν ξεπερνά το 9,3%.

Το 12,6% του δείγματος δεν δήλωσε ποιον θα ψηφίσει.

Το προβάδισμα της κυρίας Σέινμπαουμ έναντι της κυρίας Γκάλβες αυξήθηκε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα (τα ποσοστά τους ήταν αντίστοιχα 50,5% και 28,8% και αυτό του κ. Άλβαρες 4,8%).

Το Μεξικό ετοιμάζεται να οργανώσει τις μεγαλύτερες εκλογές στην ιστορία του: πέρα από την ή τον πρόεδρο θα εκλεγούν ταυτόχρονα οι βουλευτές, οι γερουσιαστές, οι εννέα από τους 32 κυβερνήτες πολιτειών (συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού διαμερίσματος, δηλαδή της πόλης του Μεξικού), και τοπικοί αιρετοί.

Συνολικά, στις κάλπες θα κληθούν 99 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% των πολιτών θεωρεί πως το καλύτερο θα ήταν το MORENA να παραμείνει στην εξουσία.

Εν πράγματι επικρατήσει στις εκλογές, η κυρία Σέινμπαουμ —που υπόσχεται να συνεχίσει το έργο του απερχόμενου δημοφιλούς προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ— θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα στην ιστορία του Μεξικού και θα παραμείνει στην εξουσία ως το 2030.

Η νομοθεσία στο Μεξικό ορίζει πως η προεδρία έχει εξαετή διάρκεια και το αξίωμα ασκείται μόνο για μια θητεία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News