ΔΑΝΙΑ

Δανία: Πυρκαγιά έκαψε το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο, ύψους 54 μέτρων (vid)

Κόσμος
Δανία: Πυρκαγιά έκαψε το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο, ύψους 54 μέτρων (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατέρευσε από τις φλόγες της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τρίτη 16 Απριλίου

Το ιστορικό κτίριο του πρώην Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, έπιασε φωτιά την Τρίτη 16 Απριλίου, προκαλώντας κυρίως την κατάρρευση του εμβληματικού του κωδωνοστασίου. Οι δανικές υπηρεσίες διάσωσης βρίσκονται επί τόπου. Πυροσβεστικά οχήματα περιβάλλουν το κτίριο, το οποίο τώρα στεγάζει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας - που ονομάζεται Dansk Erhverv - κοντά στο Κοινοβούλιο.

Η φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου κάτω από τη στέγη, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στον Τύπο. «Είναι μια χάλκινη οροφή και είναι απλά αδύνατο να μπεις μέσα», είπε ο διευθυντής των υπηρεσιών διάσωσης, Jakob Vedsted Andersen, στο πρακτορείο Ritzau, προσθέτοντας ότι «η φωτιά γι' αυτό εντατικοποιούνταν συνεχώς και εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο.”

Ο κ. Άντερσεν ήταν ανησυχητικός για την εξάπλωση των φλόγων, λέγοντας: «[Αν και] οι προσόψεις στέκονται, (…) αρχίζουν να υποχωρούν υπό την επίδραση της φωτιάς. »Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τις προσόψεις, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε καμία εγγύηση», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρομερό θέαμα», αντέδρασε από την πλευρά του το Δανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «Το χρηματιστήριο παίρνει φωτιά. Ζητείται από όλους να μείνουν μακριά από την περιοχή γύρω από το Στοκχόλμη. » «Είμαστε βαθιά συγκινημένοι. Εξακολουθούμε να σώζουμε ό,τι μπορεί να σωθεί», πρόσθεσε ο διευθυντής του, Morten Langager.

Με εντολή του βασιλιά Christian IV, το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης χτίστηκε μεταξύ 1619 και 1640, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης. Ανακαινιζόταν επίσης για να γιορτάσει τους τέσσερις αιώνες ύπαρξής του.

Le Monde, AFP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News