Titanikos

Σαν σήμερα βυθίστηκε ο «Τιτανικός» - 112 χρόνια από το πιο διάσημο ναυάγιο (Γραφικό)

Κόσμος
Σαν σήμερα βυθίστηκε ο «Τιτανικός» - 112 χρόνια από το πιο διάσημο ναυάγιο (Γραφικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρολόι έδειχνε 23:40 της 14ης Απριλίου 1912. Ο “Τιτανικός” έχει μόλις προσκρούσει σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 2:20 τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου το θρυλικό πλοίο βυθίζεται στο παρθενικό του ταξίδι, παρασύροντας στον υγρό του τάφο 1.514 από τους 2.224 επιβαίνοντες. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης

Το ρολόι έδειχνε 23:40 της 14ης Απριλίου 1912. Ο “Τιτανικός” έχει μόλις προσκρούσει σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 2:20 τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου το θρυλικό πλοίο βυθίζεται στο παρθενικό του ταξίδι, παρασύροντας στον υγρό του τάφο 1.514 από τους 2.224 επιβαίνοντες. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης

Ο “Τιτανικός” είχε μήκος 882 πόδια και 9 ίντσες (269,06 m) και μέγιστο πλάτος 92 πόδια και 6 ίντσες (28,19 m). Το συνολικό του ύψος, μετρημένο από τη βάση της τρόπιδας μέχρι την κορυφή της γέφυρας, ήταν 104 πόδια (32 m). Μετρούσε 46.328 κόρους και με βύθισμα 34 πόδια και 7 ίντσες (10,54 m), εκτόπιζε 52.310 τόνους.

Με καπετάνιο τον Έντουαρντ Σμιθ, στο παρθενικό του ταξίδι μετέφερε 2.224 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, που ήταν μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και εκατοντάδες μετανάστες από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές απ’ όλη την Ευρώπη, που αναζητούσαν μια καινούργια ζωή στη Βόρεια Αμερική.

Στο πλοίο πρώτα επιβιβάστηκαν οι επιβάτες της Γ’ θέσης, και ακολούθησαν οι επιβάτες Β’ και Α’ θέσης. Το ταξίδι του το ξεκίνησε την Τετάρτη 10 Απριλίου 1912 από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με 922 επιβάτες, ενώ οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν στο Χερβούργο και το Κουινστάουν.

Μετά από τέσσερις ημέρες ταξιδιού και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου και ώρα 23:40, το «αβύθιστο», όπως είχε χαρακτηριστεί, πλοίο συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά της Νέας Γης.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν να αποφύγει τη σύγκρουση (όπισθεν ολοταχώς και στροφή αριστερά), το μοιραίο δεν άργησε να γίνει, καθώς είχε αναπτύξει τη μέγιστη ταχύτητα.

Το παγόβουνο έσκισε το κύτος του πλοίου, ξεκινώντας από την πλώρη, όπου κατέστρεψε και τα 5 στεγανά μέρη του πλοίου επιτρέποντας την εισροή υδάτων στο σκάφος. Το πλοίο είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε ακόμα και αν πλημμύριζαν 4 στεγανά να μπορούσε να επιπλεύσει, όχι όμως και με 5.

Το κύτος 2 λεπτά πριν τη βύθιση έσπασε σε δύο κομμάτια, αφού ενώ βυθιζόταν με την πλώρη προς τα κάτω και την πρύμνη προς τα πάνω, αποκόπηκε η πρύμνη, λόγω του τεράστιου βάρους του νερού στην πλώρη.

Titanikos

Το ρολόι έδειχνε 02:20. Ο “Τιτανικός” είχε βυθιστεί και 1.514 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Από τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα μετά τη βύθιση του πλοίου, διασώθηκαν μόνο 6.

Η περισυλλογή των διασωθέντων έγινε από το πλοίο “RMS Carpathia”, το οποίο έπλεε από τη Νέα Υόρκη προς τη Ριέκα και κατέφτασε στο σημείο του ναυαγίου στις 03:30. Οι βάρκες που βρίσκονταν τριγύρω δε γύρισαν για να μαζέψουν τους επιζήσαντες, εκτός από μία.

Ελάχιστοι άνθρωποι πέθαναν από πνιγμό, καθώς οι περισσότεροι πέθαναν από υποθερμία μέσα σε λίγα λεπτά, διότι η θερμοκρασία του νερού ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν και ειδικά στο σημείο της καταστροφής, λόγω του παγόβουνου, ήταν πιθανώς στους -2°C.

Πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία  

Αυτό - πιθανότατα - είναι το παγόβουνο που βύθισε τον “Τιτανικό”

Μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα φωτογραφία του παγόβουνου που μπορεί να χτύπησε τον “Τιτανικό” ήρθε στο φως 112 χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου-θρύλου. Σύμφωνα με την “Daily Mail”, η ασπρόμαυρη εικόνα τραβήχτηκε από έναν νεκροθάφτη που εργαζόταν στο πλοίο περισυλλογής πτωμάτων που έφτασε στο σημείο του ναυαγίου μετά το ναυάγιο. Τώρα βγαίνει προς πώληση στο δημοπρατήριο Henry Aldridge & Son Auctioneers του Devizes, Wiltshire, με εκτιμώμενη τιμή 4.000 έως 7.000 λίρες.

Σε αυτή τη φωτογραφία απεικονίζεται ένα μεγάλο παγόβουνο πάνω από την επιφάνεια του βόρειου Ατλαντικού. Η φωτογραφία τραβήχτηκε δύο ημέρες αφότου το πολυτελές πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι και βυθίστηκε, παρασύροντας στον βυθό 1.522 ανθρώπους. Ο φωτογράφος, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο John Snow Jr, ο υπεύθυνος κηδειών, έβαλε αργότερα το στιγμιότυπο σε ένα χαρτόνι. Ο πατέρας του Σνόου διατηρούσε γραφείο κηδειών στη Νέα Σκοτία και, όταν έγινε γνωστή η τραγωδία, κλήθηκαν στο Χάλιφαξ ο ίδιος και το προσωπικό του.

Επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Mackay-Bennett”, το οποίο ήταν φορτωμένο με 100 φέρετρα και 100 τόνους πάγου για τη συντήρηση των πτωμάτων. Ξεκίνησαν για το σημείο του ναυαγίου, όπου έφτασαν τέσσερις ώρες αργότερα, στις 17 Απριλίου 1912.

Grafiko

Το πλήρωμα ξεκίνησε το ζοφερό έργο του το επόμενο πρωί. Συνολικά, ανέσυραν 306 πτώματα από τη θάλασσα. Όσοι αναγνωρίστηκαν ως επιβάτες της πρώτης θέσης ταριχεύτηκαν στο πλοίο και τοποθετήθηκαν σε φέρετρα. Μεταξύ αυτών ήταν και οι σοροί του John Jacob Astor IV, του πλουσιότερου ανθρώπου στο πλοίο, και του Isidor Straus, ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος “Macy's”. Οι επιβάτες της δεύτερης θέσης ταριχεύτηκαν και τυλίχτηκαν σε καμβά. Οι σοροί 116 επιβατών τρίτης θέσης ρίχτηκαν στη θάλασσα. Το πλοίο επέστρεψε στο Χάλιφαξ επτά ημέρες αργότερα με 190 θύματα του “Τιτανικού”.

Η φωτογραφία του παγόβουνου πέρασε από την οικογένεια Σνόου μέχρι που αποκτήθηκε από έναν συλλέκτη αναμνηστικών του “Τιτανικού” πριν από περίπου 30 χρόνια. Ο δημοπράτης Andrew Aldridge δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό ήταν το παγόβουνο που βύθισε τον “Τιτανικό”. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι μετά το πλοίο διάσωσης “Carpathia”, το “Mackay-Bennett” ήταν από τα πρώτα πλοία που έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου και ότι ο νεκροθάφτης που επέβαινε στο πλοίο αποφάσισε να τραβήξει μια φωτογραφία αυτού του παγόβουνου. Πρέπει να είχε τους λόγους του για να φωτογραφίσει αυτό το παγόβουνο».

«Έγραψε τη λεζάντα “Τιτανικός” και την τοποθέτησε για τις επόμενες γενιές. Δεν έχει πωληθεί ξανά στο παρελθόν και αποκτήθηκε απευθείας από την οικογένεια Snow από τον πωλητή μας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία και είμαστε σίγουροι ότι θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον», σημείωσε ο Andrew Aldridge.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News