Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου
Στοιχημένα τρακτέρ στην οδό «17 Ιουνίου» προς την κατεύθυνση της Πύλης του Βραδεμβούργου | Φωτ. JOHN MACDOUGALL / AFP

Αγρότες: Τους έκοψαν επιδοτήσεις και πάρκαραν τα τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Κόσμος
Αγρότες: Τους έκοψαν επιδοτήσεις και πάρκαραν τα τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασυνήθιστες εικόνες για τη γερμανική πρωτεύουσα!

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες της Γερμανίας, μετά τις περικοπές επιδοτήσεων που αποφάσισε η γερμανικής κυβέρνηση - Υπέρ των αγροτών τάσσεται και ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας.

Ασυνήθιστες εικόνες για τη γερμανική πρωτεύουσα: Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν κατακλύσει σήμερα κεντρικές οδικές αρτηρίες του Βερολίνου με κατεύθυνση την εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου για τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των περικοπών που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση από το 2024. Οι αγρότες ζητούν να διατηρηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις στο ντίζελ για τους αγρότες, όπως και η απαλλαγή από το φόρο οχημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ενώσεις των αγροτών απειλούν με «μαζική αντίσταση».

Η Ένωση Γερμανών Αγροτών οργάνωσε τη σημερινή διαδήλωση στην Πύλη του Βραδεμβούργου με κεντρικό σύνθημα «Πάρα πολύ είναι πάρα πολύ. Τέλος, τώρα».

Ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδια που περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και προβλέπουν κατάργηση των επιδοτήσεων για το ντίζελ και των φοροαπαλλαγών για τα αυτοκίνητα.

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμφωνία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του «πράσινου» υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσαν την κατάργηση επιβαρυντικών για το περιβάλλον επιδοτήσεων στο πλαίσιο των περικοπών για τον προϋπολογισμό του 2024.

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται, ωστόσο, ο «πράσινος» υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Ετζντεμίρ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά για τον κλάδο των αγροτών που δεν μπορούν να περάσουν στην ηλεκτροκίνηση, ενώ επιδεινώνουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό με άλλες χώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δήλωσε το μεσημέρι για τις κινητοποιήσεις ότι κατανοεί τη θέση των αγροτών, αλλά τα μέτρα είναι επιβεβλημένα από την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να κάνει περικοπές δαπανών, προκειμένου να τηρηθεί το φρένο χρέους, στο οποίο επιστρέφει η Γερμανία το επόμενο έτος.

Πηγή: ertnews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News