Τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - Οι κανόνες της Ε.Ε. για τη χρήση της

Κόσμος
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - Οι κανόνες της Ε.Ε. για τη χρήση της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ειδικοί λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τα πάντα, από τη μείωση της ρύπανσης έως τη βελτίωση των καιρικών μοντέλων - Η ΕΕ γίνεται η πρώτη ήπειρος που ορίζει σαφείς κανόνες για τη χρήση της

Οι καλλιεργητές ντομάτας στην κεντρική Ινδία ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αστάθεια που έχουν επιφέρει στην περιοχή τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την τελευταία δεκαετία η παρατεταμένη ξηρασία έχει πλήξει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες καλλιεργειών.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η νεοφυής επιχείρηση ClimateAi της Σίλικον Βάλεϊ αναπτύσσει μια πλατφόρμα η οποία συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη, την προηγμένη μηχανική μάθηση και δεδομένα από πολλαπλές πηγές για τη δημιουργία αξιοποιήσιμων πληροφοριών. Η τεχνολογία αυτή βοηθά τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τις λειτουργίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς και να εντοπίσουν νέες τοποθεσίες για κλιματικά έξυπνη επέκταση ή αυξημένη ζήτηση για αγαθά που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

Η Μαχαράστρα στην Ινδία ήταν μία από τις πρώτες μελέτες περίπτωσης της ClimateAi. Οι αγρότες μπήκαν στην εφαρμογή της ClimateAi και εισήγαγαν τους τύπους των σπόρων που ήθελαν να καλλιεργήσουν καθώς και τις τοποθεσίες όπου θα τους φύτευαν. Με αυτά τα δεδομένα, η ClimateAi πραγματοποίησε προσομοιώσεις και διαπίστωσε ότι η ακραία ζέστη και η ξηρασία θα οδηγούσαν σε μείωση της παραγωγής ντομάτας στην περιοχή κατά περίπου 30% τις επόμενες δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια προειδοποίησε τους καλλιεργητές ότι θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική τους.

Τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν καίρια – οι παραγωγοί τομάτας προσάρμοσαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια μεταβαίνοντας σε πιο ανθεκτικές ποικιλίες σπόρων και μετατοπίζοντας τις ώρες φύτευσης. Η εξεύρεση νέων περιοχών καλλιέργειας συνήθως απαιτεί αρκετό χρόνο, αλλά «τώρα μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά», σύμφωνα με τον Χιμανσού Γκούπτα, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ClimateAi.

Η καλύτερη εκτίμηση των μελλοντικών κινδύνων για τη γεωργία είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι κλιματικοί επιστήμονες πιστεύουν εδώ και χρόνια πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν το μεταβαλλόμενο κλίμα. Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τα πάντα, από τη μείωση της ρύπανσης έως τη βελτίωση των καιρικών μοντέλων.

«Η αποδοτικότητα είναι ένα πράγμα στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλή, βελτιστοποιεί τις αποφάσεις και τους πόρους», δήλωσε ο Φένγκι Γιου, καθηγητής στη σχολή μηχανικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι υποδομές που υποστηρίζουν την τεχνολογία – κέντρα δεδομένων γεμάτα με σειρές ισχυρών, ενεργοβόρων υπολογιστών – θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Οι ειδικοί λένε ότι οι μηχανικοί λογισμικού πρέπει να συνεργαστούν στενά με τους κλιματικούς επιστήμονες για να βρουν μια ισορροπία.

Οι ερευνητές που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τις ακτές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να μοντελοποιήσουν τις καλύτερες τοποθεσίες ώστε να στοχεύσουν τις προσπάθειες επαναφύτευσης, δήλωσε στο CNN ο Νταν Κίλερ, επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας επενδύσεων Newday, η οποία συμμετέχει σε φιλανθρωπικές προσπάθειες για την υποστήριξη της παράκτιας αποκατάστασης.

Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να λάβει υπόψη του τα πάντα, από τις τοξίνες στο νερό ή τις διαταραγμένες ναυτιλιακές διαδρομές έως τον τρόπο με τον οποίο οι προσπάθειες επαναφύτευσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοντινή θαλάσσια ζωή ή ακόμη και τον παράκτιο τουρισμό.

«Είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν όλα αυτά σε ένα ενιαίο μοντέλο με τις συμβατικές μεθόδους, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη το καθιστά στην πραγματικότητα πολύ πιο εφικτό», εξήγησε ο Κίλερ.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους, ξεπαγώνουν τον μόνιμο πάγο και πυροδοτούν πυρκαγιές σε μια από τις πιο κρύες περιοχές της Γης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική αποτελεί προειδοποίηση για τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά τα κλιματικά μοντέλα – τα οποία χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προβλέψουν τις μακροπρόθεσμες αλλαγές – δεν αποτυπώνουν την ταχύτητα με την οποία θερμαίνεται.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η Άννα Λίτζεταλ, επιστήμονας στο Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Woodwell στις ΗΠΑ, μπορεί να κάνει προβλέψεις για το μόνιμο στρώμα πάγου σε εποχιακή κλίμακα, αντί για την συμβατική κλίμακα των 100 ετών, δίνοντας στην ίδια και σε άλλους ερευνητές μια καλύτερη εικόνα για το πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική.

Ο Γκούπτα της ClimateAi δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος ενσωμάτωσης της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο υπάρχον δίκτυο που κυριαρχείται από ορυκτά καύσιμα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει σε πραγματικό χρόνο ποιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι διαθέσιμες στις περιοχές όπου βρίσκονται οι καταναλωτές – βελτιστοποιώντας τη ζήτηση και την προσφορά για αυτές τις πηγές ενέργειας.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης στην αναζήτηση νέων υλικών που θα μπορούσαν να δεσμεύσουν αποτελεσματικά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά και για τη μοντελοποίηση και την πρόβλεψη μεγάλων πλημμυρών.

 

Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία

Πολλά κέντρα δεδομένων λειτουργούν σε περιοχές που εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα. Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν συνήθως νερό για ψύξη – ένας πόρος που εξαντλείται σε ορισμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Δύσης. Προς το παρόν, η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με αυτή που καταναλώνεται από τις μεταφορές ή τα κτίρια. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο εκτίμησε ότι σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο» τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της Google θα μπορούσαν τελικά να καταναλώνουν ετησίως τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο η Ιρλανδία, εάν υιοθετήσει πλήρως την τεχνολογία αυτή στο υλικό και λογισμικό της.

Οι προγραμματιστές δεν θα πρέπει «μόνο να επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά θα πρέπει να εξετάζουν κριτικά την αναγκαιότητα της χρήσης της εξαρχής, καθώς είναι απίθανο όλες οι εφαρμογές να επωφεληθούν από την τεχνολογία αυτή ή ότι τα οφέλη θα υπερτερούν πάντα του κόστους», καταλήγει η μελέτη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να καταστεί προσιτή και προσβάσιμη για τα έθνη με χαμηλό εισόδημα, ιδίως εκείνα του παγκόσμιου Νότου που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά συμβάλλουν λιγότερο στην παγκόσμια ρύπανση.

Συμφωνία ορόσημο στην ΕΕ: Σαφείς κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αντιδράσεις από τα λόμπι της τεχνολογίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα σε μια πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθεσία για να ρυθμίσει κανονιστικά την τεχνητή νοημοσύνη, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε μια «πολιτική συμφωνία» πάνω σ’ ένα κείμενο το οποίο αναμένεται ότι θα ευνοήσει την καινοτομία στην Ευρώπη, περιορίζοντας παράλληλα ενδεχόμενες παρεκτροπές αυτών των πολύ προηγμένων τεχνολογιών.

«Η ΕΕ γίνεται η πρώτη ήπειρος που ορίζει σαφείς κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε παρουσιάσει το σχέδιο τον Απρίλιο 2021.

Μετά την ημερομηνία αυτή, οι συνομιλίες επιμηκύνθηκαν. Ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης, ο οποίος άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης, διάρκεσε σχεδόν 35 ώρες.

Η διαδικασία είχε προσκρούσει στο τέλος της περασμένης χρονιάς στην εμφάνιση του ChatGPT, του παραγωγού κειμένων της εταιρείας OpenAI της Καλιφόρνιας, ικανού να συντάσσει διατριβές, ποιήματα ή μεταφράσεις σε μερικά δευτερόλεπτα.

Το σύστημα αυτό, όπως και εκείνα που είναι ικανά να δημιουργούν ήχους ή εικόνες, αποκάλυψε στο ευρύ κοινό τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και ορισμένους κινδύνους.

Η διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλαστών φωτογραφιών που μοιάζουν αληθινές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Αυτό το φαινόμενο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώθηκε στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, έπειτα από αίτημα ευρωβουλευτών οι οποίοι επιμένουν σε μια συγκεκριμένη πλαισίωση αυτού του τύπου των τεχνολογιών με μεγάλο αντίκτυπο.

Ζήτησαν κυρίως περισσότερη διαφάνεια στους αλγορίθμους και τις γιγάντιες βάσεις δεδομένων που βρίσκονται στην καρδιά αυτών των συστημάτων.

Τα κράτη μέλη εκφράζουν φόβους μήπως μια υπερβολική κανονιστική ρύθμιση σκοτώσει εν τη γενέσει τους εν δυνάμει «πρωταθλητές» τους, όπως οι εταιρείες Aleph Alpha στη Γερμανία και Mistal AI στη Γαλλία, καθιστώντας απαγορευτικά τα κόστη ανάπτυξης.

«Στρατηγική αυτονομία»

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, Παρασκευή, το βράδυ πρέπει να συμπληρωθεί με μια τεχνική εργασία για να οριστικοποιηθεί το κείμενο. «Θα αναλύσουμε προσεκτικά το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε σήμερα και θα εξασφαλίσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι το κείμενο προστατεύει τη δυνατότητα της Ευρώπης να αναπτύξει τις δικές της τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και να προστατεύσει τη στρατηγική αυτονομία της», αντέδρασε ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ο κόσμος της τεχνολογίας φαίνεται επικριτικός. «Η ταχύτητα φαίνεται πως προκρίθηκε έναντι της ποιότητας, με συνέπειες εν δυνάμει καταστροφικές για την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντλέντερ, υπεύθυνος για την Ευρώπη στο CCIA, ένα από τα κύρια λόμπι της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια τεχνική δουλειά» είναι πλέον «απαραίτητη» πάνω σε λεπτομέρειες κρίσιμης σημασίας.

Σχετικά με τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, ο συμβιβασμός προβλέπει μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων. Κανόνες επιβάλλονται σε όλους για να εξασφαλισθεί η ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπόνηση αλγορίθμων και για να ελεγχθεί πως δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία περί των δικαιωμάτων του δημιουργού.

Αυτοί που αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει εξάλλου να εξασφαλίζουν ότι οι ήχοι, οι εικόνες και τα κείμενα που παράγονται θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι είναι τεχνητά. Ενισχυμένες υποχρεώσεις θα ισχύουν μόνο για τα πιο ισχυρά συστήματα.

Το κείμενο επικαλείται τις αρχές των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανονισμών στο θέμα της ασφάλειας των προϊόντων, οι οποίες επιβάλλουν ελέγχους που αφορούν πρώτα τις επιχειρήσεις.

Η καρδιά του σχεδίου έγκειται σε ένα κατάλογο κανόνων οι οποίοι επιβάλλονται μόνο στα συστήματα που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς όπως οι κρίσιμης σημασίας υποδομές, η εκπαίδευση, οι ανθρώπινοι πόροι, η διατήρηση της τάξης…

Τα συστήματα αυτά θα υπόκεινται σε μια σειρά υποχρεώσεων, όπως να υπάρχει ανθρώπινος έλεγχος της μηχανής ή ακόμη να είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα διαχείρισης κινδύνου.

Η νομοθεσία προβλέπει ιδιαίτερη πλαισίωση των συστημάτων της τεχνητής νοημοσύνης που αλληλεπιδρούν με ανθρώπους. Θα τα υποχρεώνει να ενημερώνουν το χρήστη ότι βρίσκεται σε επαφή με μια μηχανή.

Οι απαγορεύσεις θα είναι σπάνιες. Θα αφορούν τις εφαρμογές που είναι αντίθετες στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται στην Κίνα, ή ακόμη τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης εξ αποστάσεως προσώπων σε δημόσιους χώρους ώστε να αποφευχθεί η μαζική παρακολούθηση πληθυσμών.

Σ’ αυτό το τελευταίο σημείο τα κράτη έλαβαν πάντως εξαιρέσεις για ορισμένες αποστολές των δυνάμεων της τάξης, όπως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Αντίθετα από τους εθελοντικούς κώδικες συμπεριφοράς ορισμένων χωρών, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα εφοδιασθεί με μέσα επιτήρησης και κυρώσεων με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού γραφείου τεχνητής νοημοσύνης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα έως το 7% του τζίρου, με οροφή τα 35 εκατομμύρια ευρώ για τις πιο σοβαρές παραβάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News