εκλογες

Αζερμπαϊτζάν: Πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο κήρυξε ο πρόεδρος Αλίεφ

Κόσμος
Αζερμπαϊτζάν: Πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο κήρυξε ο πρόεδρος Αλίεφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2025, αλλά ο Αλίεφ φαίνεται να επιθυμεί να επωφεληθεί της δημοτικότητάς του

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ προκήρυξε σήμερα πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 7 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο 61χρονος Αλίεφ, που επανεξελέγη το 2018 για μία ακόμη επταετή θητεία στη διάρκεια της οποίας κατέστειλε σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε φωνή αντιπολίτευσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2025, αλλά ο Αλίεφ φαίνεται να επιθυμεί να επωφεληθεί της δημοτικότητάς του, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τον Σεπτέμβριο ο Αζέρος πρόεδρος διέταξε μια επιχείρηση αστραπή για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά η πλειονότητα των κατοίκων της ήταν Αρμένιοι. Έκτοτε σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του θύλακα, 100.000 από τους 120.000 ανθρώπους, έχουν καταφύγει στην Αρμενία. Αυτή ήταν η δεύτερη επιτυχημένη επίθεση εναντίον του θύλακα μέσα σε τρία χρόνια.

Το 75% των Αζέρων εγκρίνουν τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κέντρου κοινωνικών ερευνών τη χώρας.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ κυβερνά το Αζερμπαϊτζάν από το 2003, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του Χεϊντάρ, με σιδηρά πυγμή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News