αιγυπτος

Αίγυπτος: Οι Αιγύπτιοι του εξωτερικού άρχισαν να ψηφίζουν για τις προεδρικές εκλογές

Κόσμος
Αίγυπτος: Οι Αιγύπτιοι του εξωτερικού άρχισαν να ψηφίζουν για τις προεδρικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιο σημαντικές αιγυπτιακές κοινότητες βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ

Οι Αιγύπτιοι που ζουν στο εξωτερικό άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για τις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι θεωρείται το μεγάλο φαβορί για μια τρίτη προεδρική θητεία.

Αυτή η πρόωρη ψηφοφορία οργανώνεται για τρεις ημέρες σε 121 χώρες σε όλο τον πλανήτη, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 10 Δεκεμβρίου στην Αίγυπτο, με φόντο την οικονομική κρίση.

Οι πιο σημαντικές αιγυπτιακές κοινότητες βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

Στην Αίγυπτο, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 10 ως τις 12 Δεκεμβρίου και το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Εκτός από τον Σίσι, στις εκλογές παίρνουν μέρος άλλοι τρεις υποψήφιοι χωρίς μεγάλη λαϊκή υποστήριξη: ο Φαρίντ Ζαχράν, επικεφαλής του Δημοκρατικού και Κοινωνικού Κόμματος, ο Αμπντέλ-Σάναντ Γιαμάμα, επικεφαλής του κόμματος Ουάφντ, και ο Χάζεμ Όμαρ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Χισάμ Κάσεμ, επικεφαλής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, καταδικάσθηκε τον Οκτώβριο σε φυλάκιση έξι μηνών, κάτι που εκ των πραγμάτων τον εμποδίζει να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο πρώην βουλευτής Άχμεντ αλ-Ταντάουι είχε συγκεντρώσει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης για μερικούς μήνες, πριν αναγκασθεί να ανακοινώσει στις 13 Οκτωβρίου πως δεν θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του ανακοίνωσε πως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρα μόνο «14.000 υπογραφές» πολιτών, από τις 25.000 που είναι απαραίτητες για να μπορέσει να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Υποστηρικτές του είπαν πως δέχθηκαν επιθέσεις από μπράβους ή πως δημόσιοι υπάλληλοι τους εμπόδισαν, κατ' εντολήν της εξουσίας, να καταχωρίσουν την υπογραφή τους.

Αυτός ο εφήμερος υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου, καθώς και μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του, πρόκειται να οδηγηθούν τον ερχόμενο μήνα ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι πλαστογράφησαν εκλογικά έγγραφα.

Ο πρόεδρος Σίσι συγκέντρωσε από την πλευρά του τις υπογραφές 424 βουλευτών (από τους συνολικά 596) και 1,135 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών.

Το ζήτημα της οικονομίας θα είναι το κύριο διακύβευμα των εκλογών σε μια χώρα όπου τα δύο τρίτα των 105 εκατομμυρίων κατοίκων της ζουν κάτω ή λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας.

Ο πληθωρισμός τρέχει με 40%, η υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% έχει προκαλέσει την αλματώδη αύξηση των τιμών των αγαθών -που σχεδόν όλα εισάγονται στην Αίγυπτο- και τα επιδόματα και οι αυξήσεις, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, δεν είχαν παρά μικρό αντίκτυπο.

Τις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές είχε κερδίσει με περισσότερο από 96% των ψήφων ο Σίσι, πρώην στρατάρχης ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2013 ανατρέποντας τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News