σ

Ιαπωνία: Άγνωστη η κατάσταση του 6μελούς πληρώματος του αεροσκάφους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που συνετρίβη

Κόσμος
Ιαπωνία: Άγνωστη η κατάσταση του 6μελούς πληρώματος του αεροσκάφους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που συνετρίβη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιαπωνική ακτοφυλακή πρόσθεσε ότι έστειλε σκάφη περιπολίας και αεροσκάφη στην περιοχή στην οποία συνετρίβη το V-22 Osprey, ανοιχτά του νησιού Γιακουσίμα

Ένα Osprey, υβριδικό αεροσκάφος οριζόντιας και κάθετης προσγείωσης-απογείωσης, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, συνετρίβη σήμερα στην θάλασσα, ανοιχτά της νότιας Ιαπωνίας, με 6 επιβαίνοντες, σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, ενώ αλιευτικός συνεταιρισμός ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι βρέθηκαν σ' αυτή τη θαλάσσια περιοχή, αλλά δεν είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν.

"Σήμερα λάβαμε μια πληροφορία στις 14:47 (07:47 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την οποία ένα Osprey των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνετρίβη κοντά στο νησί Γιακουσίμα", δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής, διευκρινίζοντας ότι το πλήρωμά του δεν ήταν οκταμελές, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά εξαμελές.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή πρόσθεσε ότι έστειλε σκάφη περιπολίας και αεροσκάφη στην περιοχή στην οποία συνετρίβη το V-22 Osprey, ανοιχτά του νησιού Γιακουσίμα.

Αλιευτικά σκάφη στην περιοχή βρήκαν τρεις ανθρώπους στη θαλάσσια περιοχή, δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος τοπικού αλιευτικού συνεταιρισμού, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν.

Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου άλλο Osprey είχε προσγειωθεί επιτυχώς νωρίτερα, δήλωσε επίσης εκπρόσωπος των αρχών του νομού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους.

Το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν ότι η αριστερή μηχανή του φαινόταν να έχει πάρει φωτιά κατά την κάθοδό του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε ότι το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στις 14:40 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το Osprey αυτό είχε αναχωρήσει από την αμερικανική αεροναυτική βάση του Ιουακούνι, κοντά στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία, για να μεταβεί σε άλλη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα, στο νοτιοδυτικό άκρο του ιαπωνικού αρχιπελάγους.

Σύμφωνα πάντα με το NHK, πρόκειται για Osprey CV-22 που ανήκε σε άλλη αεροπορική βάση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ιαπωνία, αυτή στη Γιοκότα, κοντά στο Τόκιο.

Τα Osprey είναι προϊόν συνεργασίας της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Boeing και της ειδικής στα ελικόπτερα Bell.

Η αξιοπιστία τους αποτελεί ωστόσο αντικείμενο συζητήσεων εδώ και καιρό λόγω πολλών δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί με αυτό το αεροσκάφος. Η ανάπτυξή τους στην Ιαπωνία ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς επικριτές της δήλωναν ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι επιρρεπή στα ατυχήματα. Ο αμερικανικός στρατός και η Ιαπωνία δηλώνουν ότι είναι ασφαλή.

Στα τέλη Αυγούστου, τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με Osprey στη βόρεια Αυστραλία στη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των αμερικανικών και των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων.

Το 2022, τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν επίσης χάσει τη ζωή τους στη Νορβηγία, όταν το Osprey στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στη διάρκεια ασκήσεων του NATO.

Αεροσκάφος του ίδιου τύπου του αμερικανικού στρατού είχε επίσης συντριβεί στη θάλασσα το 2017 μετά την πρόσκρουσή του στο πίσω μέρος πλοίου στο πλαίσιο αμερικανο-αυστραλιανών στρατιωτικών ασκήσεων, στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Επίσης τον Απρίλιο του 2000, 19 πεζοναύτες είχαν σκοτωθεί όταν Osprey συνετρίβη στην Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν περίπου 54.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία, η πλειονότητα των οποίων στρατοπεδεύει στα νότια νησιά του νομού της Οκινάουα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News