Νία Βαρντάλος

Με χιούμορ το μήνυμα της Νία Βαρντάλος στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά: «Θα έρθω να τα πάρω, έχω μεγάλη τσάντα» (pic)

Κόσμος
Με χιούμορ το μήνυμα της Νία Βαρντάλος στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά: «Θα έρθω να τα πάρω, έχω μεγάλη τσάντα» (pic)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάρτηση της ηθοποιού μετά την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη

Στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία και την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίκι Σούνακ να τον συναντήσει, αναφέρθηκε και Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Νία Βαρδάλος.
Ανάρτησε στο Instagram ένα λευκό στιγμιότυπο, στο οποίο και έγραψε:
«Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα Γλυπτά μας πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε. ~ Ελλάδα
Υ.Γ. Θα έρθω να τα πάρω, έχω μεγάλη τσάντα».
Στην περιγραφή της εικόνας, πρόσθεσε: «Κρατήσαμε θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Δείτε τη δημοσίευση: 

Υπενθυμίζεται ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα περιήλθαν στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου μέσω του Λόρδου Έλγιν ο οποίος τα απόκοψε από τον Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, το 1799 ο λόρδος Έλγιν διορίστηκε ως έκτακτος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χωρίς να χάσει χρόνο, ήδη από το ίδιο έτος, ο Βρετανός Λόρδος στέλνει αντιπροσωπεία καλλιτεχνών για να γίνει καταγραφή και τοπογραφικά σχέδια που θα κάνουν δυνατή την απόσπαση μερών του ναού του Παρθενώνα. Τα ελλιπή μέσα που διέθετε τότε η ομάδα του Έλγιν και η ταχύτητα αφαίρεσης των τεράστιας πολιτισμικής αξίας γλυπτών προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον αρχαίο ναό.
Δύο χρόνια αργότερα , το 1801 ξεκίνησε η μεταφορά των μερών του ναού από την Ακρόπολη η οποία ολοκληρώθηκε το 1810 με την μεταφορά και των τελευταίων κιβωτίων στην Μ. Βρετανία. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αρπαγής έγινε δυνατή μόνο μέσω της διαφθοράς και της δωροδοκίας των Οθωμανών αξιωματικών από τον Έλγιν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News