σουνακ

Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη - Αιτία τα γλυπτά του Παρθενώνα

Κόσμος
Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη - Αιτία τα γλυπτά του Παρθενώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της. Ενοχλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός – Διπλωματικό επεισόδιο

Τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακύρωσε στο παρά πέντε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Αιτία φαίνεται πως είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως άφησε να εννοηθεί σε δήλωση του ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ενόχλησή του για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης τελευταία στιγμή.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Σούνακ είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στις 12:45 στη Downing Street.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει και το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στο οποίο άλλωστε είχε αναφερθεί και χθες σε συνέντευξη του στο BBC.

“Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν έχουμε κάνει τόση πρόοδο στο θέμα όση θα θέλαμε. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος με υπομονή και ελπίζω ότι μέσα στην θητεία μου θα τα καταφέρουμε”, είχε επίσης αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κατηγορηματικό “no” από Σούνακ σε κάθε σχέδιο επιστροφής ή δανεισμού 
Νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της Downing Street ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση Σούνακ αποκλείει κάθε σενάριο επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ακόμη και αυτό του “δανεισμού” ή ανταλλαγής με άλλες αρχαιότητες. 

Κληθείς να σχολιάσει τη σύγκριση των γλυπτών του Παρθενώνα και της Μόνα Λίζα, στην οποία προχώρησε ο κ. Μητσοτάκης, εκπρόσωπος της Downing Street απάντησε: “Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών”.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν αλλάξει ο νόμος του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Ο Σούνακ λέει όχι και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των γλυπτών του Παρθενώνα με σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα, όπως η μάσκα του Αγαμέμνονα και το άγαλμα “Κριτίου παις”. Σενάριο που είχε βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας.

“Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια”, τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. 

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί,

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News