ιταλία

Ιταλία: Δέκα χρόνια από το τραγικότερο ναυάγιο μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Κόσμος
Ιταλία: Δέκα χρόνια από το τραγικότερο ναυάγιο μεταναστών στη Λαμπεντούζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιταλία και ο κόσμος ολόκληρος είχαν σοκαριστεί από το τρομερό αυτό συμβάν

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τραγικότερο ναυάγιο μεταναστών και προσφύγων που σημειώθηκε ποτέ στη Λαμπεντούζα. Στις 3 Οκτωβρίου του 2013, 368 άνθρωποι που επέβαιναν σε πλεούμενο, σχεδόν όλοι Σομαλοί και Ερυθραίοι, έχασαν την ζωή τους σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Λαμπεντούζα. Είχαν σχεδόν φτάσει και όταν διέκριναν την ξηρά, για να τους δει η Ιταλική Ακτοφυλακή, έκαψαν μια κουβέρτα. Η φωτιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επεκτάθηκε σε όλο το μικρό σκάφος. Κατάφεραν να σωθούν 155 «απελπισμένοι της θάλασσας», ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά.

ιταλία

Η Ιταλία και ο κόσμος ολόκληρος είχαν σοκαριστεί από το τρομερό αυτό συμβάν. Λίγες ημέρες αργότερα, ο νεοεκλεγείς τότε πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το μικρό αυτό νησί νότια της Σικελίας, απευθύνοντας έκκληση «να ενώσουν όλοι τις προσπάθειές τους για να μην σημειωθεί ποτέ πια μια τέτοια τραγωδία».

Την περασμένη νύχτα, στις 3.35' τοπική ώρα (ακριβώς όταν είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά) κάτοικοι της Λαμπεντούζα και επιζήσαντες προσευχήθηκαν υπέρ των θυμάτων, ενώ σήμερα το πρωί σε ειδική τελετή μνήμης έριξαν στεφάνι ακριβώς στο σημείο όπου σημειώθηκε το ναυάγιο. Παράλληλα, στο νησί οργανώθηκε πορεία με σύνθημα «η Λαμπεντούζα δεν σας ξεχνά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News