Συλλήψεις στη Βρετανία: Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Βρετανία: Συνελήφθησαν 5 άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας - Είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα;

Κόσμος
Βρετανία: Συνελήφθησαν 5 άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας - Είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα.

Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι συγκεκριμένοι Βούλγαροι υπήκοοι, που θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου την ερχόμενη Τρίτη, κατηγορούνται ότι συνέλεγαν πληροφορίες «που θα ήταν χρήσιμες για τον εχθρό» ανάμεσα στον Αύγουστο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2023.

Η υπόθεση ερευνάται από την Μητροπολιτική Αστυνομία. Οι κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν συγκροτήσει κατασκοπευτικό πυρήνα για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ ανάμεσα στα καθήκοντά τους ήταν η παρακολούθηση στόχων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε κατηγορούμενοι δρούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και παρέδιδαν πληροφορίες στη Ρωσία.

Ο 45χρονος Ορλίν Ρούσεφ φαίνεται να ήταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων και λειτουργούσε ως σύνδεσμος με εκείνους που λάμβαναν τις πληροφορίες.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο Λονδίνο και το Νόρφολκ, σε ακίνητα που κατείχαν τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους (Ρούσεφ, Ντζαμπάζοφ και Ιβάνοβα).

Είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα;

Οι βρετανικές αρχές βρήκαν πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία. Έτσι δημιουργείται το ερώτημα εάν είχαν ταξιδέψει και στην Ελλάδα για να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

Η ομάδα των «5» κατηγορείται ότι οργάνωσε επιχείρηση παρακολούθησης στο Μαυροβούνιο, η οποία περιλάμβανε τη δημιουργία πλαστών ταυτοτήτων για δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μία με την εικόνα της Κατρίν Ιβάνοβα.

Πηγή: in.gr

Οι Ρούσεφ, Ντζαμπάζοφ και Ιβάνοβα ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια, έχουν εργαστεί σε μια σειρά επιχειρήσεις, ενώ ζουν στα προάστια. Μάλιστα, ο Ρούσεφ έχει ιστορικό συναλλαγών με τη Ρωσία. Ο ίδιος μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το BBC, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι οι Ντζαμπάζοφ και Ιβάνοβα περιγράφονται από τους γείτονές τους ως ζευγάρι. Ο πρώτος φαίνεται ότι είναι οδηγός για νοσοκομεία και η δεύτερη γράφει στο LinkedIn ότι είναι βοηθός εργαστηρίου σε ιδιωτική επιχείρηση υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News