τουρκια

Τουρκία: Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε στο 30%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2003

Κόσμος
Τουρκία: Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε στο 30%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2003

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κεντρική τράπεζα «αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αποπληθωρισμός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα για τέταρτο διαδοχικό μήνα το βασικό επιτόκιό της, το οποίο ορίζεται πλέον στο 30%, αυξημένο κατά πέντε μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003.

Αντιμέτωπη μ' ένα πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό 60%, η κεντρική τράπεζα «αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αποπληθωρισμός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αναγνωρίζοντας πως «ο πληθωρισμός ήταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υψηλότερος από τον προσδοκώμενο», κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα λέει πως προβλέπει νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, «μέχρι να υπάρξει μια σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού».

Αυτή η τελευταία αύξηση του επιτοκίου φέρει την υπογραφή της νέας τουρκικής οικονομικής ομάδας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά την επανεκλογή, στα τέλη Μαΐου, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 21,5 μονάδες από τον Ιούνιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News