Mitsotakis_Erdogan

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Κόσμος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο «σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη και σε αυτή συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Άννα  Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά ήταν  παρόντες ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και  ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η ελληνική ατζέντα

Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Mitsotakis_Erdogan
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Μπαράζ συναντήσεων έχει προγραμματίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

Mitsotakis_Erdogan
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (τοπική ώρα)

Πλούσιο αλλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να είναι το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Αναλυτικότερα:

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

9.20, Συνέντευξη στο CNN και τον Richard Quest

11.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

13:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας

16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές

12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale

18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων

Στις 13.05, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διμερείς σχέσεις στις δύο γειτονικές χώρες αναμένεται να συνεχιστούν με σταθερό πρόγραμμα συναντήσεων τους επόμενους μήνες. Αναλυτικότερα:

Τα επόμενα ραντεβού των δύο πλευρών έχουν ήδη δρομολογηθεί:

16 Οκτωβρίου

Πολιτικός διάλογος

Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Μπουράκ Ακτσαπάρ.

17 Οκτωβρίου

Θετική ατζέντα στην Αθήνα

Υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος

Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο – Θεσσαλονίκη

Οι καίριες συναντήσεις Μητσοτάκη με επενδυτές και ομογένεια

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται ψηλά στη διπλωματική ελληνική ατζέντα και ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός θα έχει πλήθος συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, ενώ αύριο, Πέμπτη, στην ομιλία του στη 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να δώσει έμφαση στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, και «χτίζει» με προσοχή και μεθοδικότητα τις διπλωματικές επαφές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στην Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ έδωσε το παρών και σε εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων. Στις διμερείς επαφές του εστιάζει στην προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Mitostakis _ NY
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Μητσοτάκης: Ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή

Υπενθυμίζεται νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δώσει συνέντευξη στο CNN. 

Mitsotakis cnn

Ειδικότερα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα. […] Η οικονομία μας πάει πολύ καλά, έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό».

Mitsotakis cnn
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα συναντηθώ με Τούρκο Πρόεδρο σε λίγη ώρα, πριν από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Και οι δύο επανεκλεγήκαμε μετά τις εκλογές που έγιναν το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Βεβαίως και έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα που αφορούν και στους δύο, όπως είναι οι κοινές προκλήσεις στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία για παράδειγμα τις θαλάσσιες ζώνες μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να σπρώχνουμε σε ένοπλη σύγκρουση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στα εδαφικά θέματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Ερντογάν».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε για την κλιματική κρίση το εξής: «Έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό φέτος, αλλά χτυπηθήκαμε κλιματικές καταστροφές, πρώτα απ' όλα από πυρκαγιές και ύστερα από πιο καταστροφικές πλημμύρες, η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουμε δει στη χώρα. Να είστε σίγουρος ότι θα φωνάξω πιο δυνατά απ' όλους ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα ως Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Την επόμενη δεκαετία θα ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια, είμαι κάθετος σε αυτό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να καταφέρουμε απανθρακοποιήσουμε την Ευρώπη μέχρι το 2050».

Mitsotakis cnn
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ δύσκολα, θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε και άλλες χώρες, θα χρειαστεί μια ισορροπία, δεν αφορά μόνο στις νότιες χώρες, χρειαζόμαστε παγκόσμια συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Σε ερώτημα για το αν ο τουρισμός κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και όσα αυτή μπορεί να επιφέρει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία μέσω της κλιματικής αλλαγής να προωθήσουμε στον κόσμο πως μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και τον Απρίλιο».

Αναφορικά με την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι εξαιρετική ευκαιρία να βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, να συζητάμε παγκόσμια θέματα, θα μιλήσουμε πολύ για τη μετανάστευση αύριο. Είναι σημαντικό για όλους τους ηγέτες να συναντώνται συχνά και να μπορούν να συζητούν θέματα ασφαλείας, αν θέλουμε να κάνουμε τον ΟΗΕ σχετικό και να έχει άποψη για όλα τα θέματα, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News