Την απελευθέρωση δύο Γάλλων στο Ιράν ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Μακρόν και η υπουργός Εξωτερικών

Κόσμος
Την απελευθέρωση δύο Γάλλων στο Ιράν ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Μακρόν και η υπουργός Εξωτερικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασαν την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να επιτύχει την απελευθέρωση και των άλλων γάλλων πολιτών που κρατούνται στο Ιράν

Ο Γάλλος Μπενζαμέν Μπριέρ και ο Γαλλοϊρλανδός Μπερνάρ Φελάν, κρατούμενοι στην φυλακή του Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, απελευθερώθηκαν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο πρώτος, 37 ετών, είχε συλληφθεί τον Μάιο 2020 και κατηγορήθηκε για «κατασκοπεία». Ο δεύτερος, 64 ετών, τουριστικός σύμβουλος, είχε συλληφθεί στις 9 Οκτωβρίου 2022 για «επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας». Και οι δύο απελευθερώθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς η κατάσταση της υγείας τους είχε ιδιαιτέρως επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Βρίσκονται καθ' οδόν προς την Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασαν την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να επιτύχει την απελευθέρωση και των άλλων γάλλων πολιτών που κρατούνται στο Ιράν.

Τέσσερις γάλλοι πολίτες παραμένουν φυλακισμένοι στο Ιράν, ανάμεσά τους η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, που συνελήφθησαν τις 7 Μαΐου 2022, κατά την διάρκεια τουριστικού ταξιδιού, σύμφωνα με τις οικογένειές τους, καθώς και ο 35χρονος Λουί Αρνό, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Η ταυτότητα του τέταρτου γάλλου πολίτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελχάχ, συνελήφθη τον Ιούνιο 2019, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας. Αποφυλακίσθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά προς το παρόν δεν έχει την άδεια να εγκαταλείψει το ιρανικό έδαφος.

Η γαλλική κυβέρνηση καταγγέλλει συνεχώς την κράτηση των πολιτών της ως αυθαίρετη και χρησιμοποιεί τον όρο «όμηροι κράτους».

Οπως η Γαλλία, έτσι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Τεχεράνη ότι κρατεί δεκάδες ξένους πολίτες εφαρμόζοντας μία στρατηγική σύλληψης ομήρων για να επιτύχει υποχωρήσεις από την Δύση.

Ομως, απέναντι σε ένα καθεστώς που πληθαίνει τις φυλακίσεις και τις καταδίκες σε θάνατο, το περιθώριο ελιγμών για την απελευθέρωση των Δυτικών είναι εξαιρετικά στενό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News