Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι η Νότια Αφρική έστειλε όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι η Νότια Αφρική έστειλε όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τις αναφορές

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρετόρια κατηγόρησε, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους, τη Νότια Αφρική, ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, παρά την ουδετερότητα που είχε δηλώσει ότι τηρεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ρούμπεν Μπριγκέτι, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες ότι «όπλα και πυρομαχικά φορτώθηκαν» σε ρωσικό πλοίο, το οποίο έδεσε κοντά στο Κέιπ Τάουν στις αρχές Δεκεμβρίου, «πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία».

Πηγή που ήταν παρούσα στην συνάντηση επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. Αλλά η αμερικανική πρεσβεία, με την οποία επικοινώνησε το AFP, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις δηλώσεις αυτές.

«Μεταξύ των πραγμάτων που επισημάναμε είναι ο ελλιμενισμός του ρωσικού εμπορικού πλοίου Lady R στο (λιμάνι) Simon Town μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου του 2022, στο οποίο είμαστε βέβαιοι ότι φορτώθηκαν όπλα και πολεμοφόδια (…) καθώς επέστρεφε στη Ρωσία», δήλωσε ο Μπριγκέτι κατά την διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το Reuters.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα να σχολιάσει το ζήτημα

Ο ελλιμενισμός του ρωσικού φορτηγού πλοίου στη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας, Simon Town, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Νότια Αφρική πριν από τα Χριστούγεννα.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης είχε καλέσει την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς επετράπη ο ελλιμενισμός ενός ρωσικού φορτηγού πλοίου που είχε στοχοποιηθεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του θα εξετάσει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του έστειλε όπλα στη Ρωσία.

«Το ζήτημα εξετάζεται και εν καιρώ θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό», δήλωσε ο Ραμαφόζα ενώπιον βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News