Σερβία: Σήμερα οι κηδείες των πρώτων θυμάτων του 14χρονου στο σχολείο και του 21χρονου μακελάρη - Φόβοι για μιμητισμό

Κόσμος
Σερβία: Σήμερα οι κηδείες των πρώτων θυμάτων του 14χρονου στο σχολείο και του 21χρονου μακελάρη - Φόβοι για μιμητισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα η Σερβία και πολίτες της χώρας αποχαιρετούν με βαριά καρδιά κάποια θύματα των αποτρόπαιων μαζικών δολοφονιών που συνέβησαν την εβδομάδα αυτή

Σε κοιμητήρια στο Βελιγράδι θα κηδευτούν σήμερα τέσσερα παιδιά και ο σχολικός φύλακας που θανατώθηκαν, από 14χρονο μαθητή την περασμένη Τετάρτη, 3 Μαΐου στη διάρκεια της ένοπλης μαζικής επίθεσης στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ». Στην επίθεση σκοτώθηκαν οχτώ μαθητές της 7ης τάξης και ο φύλακας του σχολείου, ενώ τραυματίστηκαν και πέντε παιδιά και μία δασκάλα.

Επιπλέον, σήμερα, στο χωριό Μάλο Οράσιγιε, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, θα κηδευτούν και οι πέντε νεαροί που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 4 Μαΐου 2023 από των 21 ετών μακελάρη που έσπειρε τον θάνατο σε τρία χωριά πυροβολώντας, αδιακρίτως, μέσα από το αυτοκίνητό του. Στην επίθεση σκοτώθηκαν συνολικά οχτώ άνθρωποι και 14 άτομα τραυματίστηκαν.

Σήμερα η Σερβία και πολίτες της χώρας αποχαιρετούν με βαριά καρδιά κάποια θύματα των αποτρόπαιων μαζικών δολοφονιών που συνέβησαν την εβδομάδα αυτή.

Όπως είναι φυσικό το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες της χώρας ενισχύθηκε μετά από αυτές τις μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν με χρονική διαφορά μικρότερη από 48 ώρες. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως η σερβική αστυνομία δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από πολίτες που παρατηρούν «κάποιες ύποπτες κινήσεις συμπολιτών τους».

Χαρακτηριστική, δε, η περίπτωση που αναφέρθηκε από την αστυνομία για μία κυρία που τηλεφώνησε, όντας στο διαμέρισμα της το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Βελιγραδίου, ώστε να δηλώσει την παρουσία ενός ύποπτου άνδρα που περπατούσε σε πεζοδρόμιο απέναντι από το σπίτι της κρατώντας ένα μακρύκαννο όπλο.

Ωστόσο, ύστερα από την άμεση δράση και ελέγχου της αστυνομίας διαπιστώθηκε πως το αντικείμενο που κρατούσε δεν ήταν όπλο. Έτσι, Η αστυνομία παρακάλεσε τους πολίτες να μην τηλεφωνούν χωρίς λόγο και να μην πανικοβάλλονται.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί και ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας: τον μιμητισμό.

Συγκεκριμένα, ένας 14χρονος μαθητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή ανηλίκων, χθες, Παρασκευή, στην πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα στην Βοϊβοντίνα. Ο μαθητής αυτός σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησε την φωτογραφία του μαθητή που προκάλεσε την αιματοχυσία στο δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι με το μήνυμα: «Μπράβο σου! Και 'γω θα κάνω το ίδιο». Ανάλογο περιστατικό αναφέρθηκε και στην πόλη Μπίχατς, στη βορειοδυτική Βοσνία, με έναν μαθητή γυμνασίου.

Βεβαίως, τέτοιου είδους προβλήματα σχετίζονται με ένα χρόνιο πρόβλημα της σερβικής κοινωνίας, αυτό της παράνομης οπλοκατοχής. Το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος ανακοίνωσε ότι από τις 8 Μαΐου έως τι 8 Ιουνίου όσοι έχουν στην κατοχή τους, παράνομα, οπλισμό ή πολεμικό υλικό θα μπορέσουν να το παραδώσουν στην αστυνομία χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες. Ακόμα, με κυβερνητική απόφαση που λήφθηκε χθες θα επανεξεταστούν όλες οι άδειες νόμιμης κατοχής όπλων που έχουν χορηγηθεί.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: στη Σερβία των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκονται σήμερα σε ισχύ 765.000 άδειες οπλοκτησίας, υπολογίζεται ωστόσο ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν στην κατοχή τους κάποιο πυροβόλο όπλο.

 (Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News