Σήμερα η ιστορική τελετή στέψης του Κάρολου - Υπερθέαμα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Κόσμος
Σήμερα η ιστορική τελετή στέψης του Κάρολου - Υπερθέαμα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα είναι ρυθμισμένα με κάθε λεπτομέρεια σ’ αυτό το τελετουργικό, το οποίο είναι βασισμένο σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η στέψη της Ελισάβετ Β’ είχε γίνει το 1953

Υψηλές αφίξεις, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λάμψη και θέαμα συνθέτουν το σκηνικό λίγες ώρες πριν τη σημερινή τελετή για τη στέψη του Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, την πρώτη που πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 70 ολόκληρα χρόνια. Οκτώ μήνες μετά την άνοδό του στον θρόνο, έπειτα από τον θάνατο της Ελισάβετ Β’, ο 74χρονος μονάρχης, συνοδευόμενος από την 75χρονη βασίλισσα Καμίλα, θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο αβαείο του Ουεστμίνστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων και ασφαλώς εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών. Μολονότι η προετοιμασία της τελετής έγινε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό σ’ ένα Ηνωμένο Βασίλειο σε πλήρη κρίση, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, οι πιο ένθερμοι λάτρεις της βασιλείας έχουν εγκατασταθεί, σε μερικές περιπτώσεις εδώ και μία εβδομάδα, κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ώστε να βρεθούν στην πρώτη σειρά. Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν κατά τις πρόβες των παρελάσεων και της ίδιας της τελετής, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Όλα είναι ρυθμισμένα με κάθε λεπτομέρεια σ’ αυτό το τελετουργικό, το οποίο είναι βασισμένο σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η στέψη της Ελισάβετ Β’ είχε γίνει το 1953.

Το πρόγραμμα της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

9:15 - 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 - 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 - Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ' . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στέμματα και άμαξες

Ως αρχηγός της Προτεσταντικής Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Κάρολος θα δώσει τον βασιλικό όρκο και θα λάβει το χρίσμα από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Στη συνέχεια, θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Η βασίλισσα Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, θα στεφθεί επίσης. Συνοδευόμενο από σχεδόν 4.000 στρατιωτικούς, το βασιλικό ζεύγος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τα ενεργά μέλη της μοναρχίας θα χαιρετίσουν το πλήθος από τον διάσημο εξώστη. Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ο Χάρι, θα βρεθεί στο αβαείο χωρίς τη σύζυγό του, τη Μέγκαν, και τα δύο παιδιά τους. Αναμένεται ότι θα απουσιάσει από τον εξώστη, εκτός αν υπάρξει κάποια κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στην οικογένεια και τον πρίγκιπα, ο οποίος έχει εξοριστεί από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας, κυρίως εναντίον του αδελφού του, του Ουίλιαμ, και της μητριάς του, της Καμίλα.

Ερωτηματικά για το μέλλον

Ο Κάρολος έχει επιδιώξει να ανανεώσει την τελετή της στέψης, η οποία θα είναι πιο σύντομη από εκείνη της μητέρας του, ενώ έχει προσκαλέσει και αξιωματούχους μη χριστιανικών θρησκειών.

Πολλά έχουν γίνει για να συμμετάσχει το κοινό στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, που θα συνεχιστούν αύριο Κυριακή με γεύματα μεταξύ γειτόνων και με μία συναυλία στον πύργο του Ουίνδσορ, ενώ η Δευτέρα θα είναι αργία. Όμως, ο Κάρολος Γ’ παραμένει λιγότερο δημοφιλής από τον κληρονόμο του, τον Ουίλιαμ, ο οποίος συμμετέχει ήδη σημαντικά στις δημόσιες υποθέσεις. Επίσης, πολλοί Βρετανοί έχουν αλλού το μυαλό τους, κυρίως στον πληθωρισμό που εδώ και μήνες “τρέχει” με ρυθμό πάνω από 10%. Η στέψη έχει εξάλλου δώσει την ευκαιρία για να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας. Κάθε παράταξη κρατάει αυτό που τη βολεύει από τις διάφορες δημοσκοπήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί για την περίσταση: Τον θεσμό εξακολουθεί να υποστηρίζει μία μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών, όμως η υποστήριξη αυτή βρίσκεται σε υποχώρηση, κυρίως μεταξύ των νέων. Ενώ ήταν σχεδόν αόρατοι επί Ελισάβετ Β’, οι αντιμοναρχικοί καλούν σε διαδήλωση σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα είναι ανεπτυγμένοι περισσότεροι από 11.000 αστυνομικοί. Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 14 άλλες χώρες, στις οποίες ο Κάρολος Γ’ είναι αρχηγός του κράτους, η ατμόσφαιρα είναι ως επί το πλείστον “παγωμένη”. Το Μπελίζ και η Τζαμάικα είπαν πως θέλουν να γίνουν γρήγορα δημοκρατίες, όπως έκαναν το 2021 τα Μπαρμπέιντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News