Βλαντίμιρ Καρά– Μουρζά: Ο δικηγόρος του έφυγε από τη χώρα μετά από απειλές που δέχθηκε

Κόσμος
Βλαντίμιρ Καρά– Μουρζά: Ο δικηγόρος του έφυγε από τη χώρα μετά από απειλές που δέχθηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εκτός Ρωσίας", δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του

Ο δικηγόρος Βαντίμ Προχόροφ, ο οποίος υπερασπίσθηκε τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών, έφυγε από τη Ρωσία λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση, μετά από απειλές που δέχθηκε. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εκτός Ρωσίας», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής», μετέδωσε ο ιστότοπος Meduza.

«Τόσο ο εισαγγελέας, όσο και ο δικαστής για διαφορετικούς λόγους δήλωσαν ότι είναι αναγκαίο όχι μόνο να διαγραφώ από τον δικηγορικό σύλλογο αλλά και να τεθεί το θέμα ποινικής μου δίωξης. Επίσης έλαβα μέσω ενός πολιτικού την ίδια προειδοποίηση για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους ενός εκ των αναπληρωτών γενικού εισαγγελέα, ο οποίος έχει αναλάβει και την υπόθεση μας», δήλωσε ο Προχόροφ.

«Μερικοί συνάδελφοί μου ήδη βρίσκονται στη φυλακή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σε 25 χρόνια φυλάκιση τον Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά για «εσχάτη προδοσία», «διάδοση ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και για ηγετική θέση που κατείχε σε «ανεπιθύμητη οργάνωση», ύστερα από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα στις 17 Απριλίου. Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης στην τελευταία ομιλία του ενώπιον του δικαστηρίου υπογράμμισε ότι βρίσκεται στη φυλακή για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

«Επειδή τάχθηκα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Για τον πολυετή αγώνα μου κατά της δικτατορίας του Πούτιν. Για τη συμβολή μου στη θέσπιση διεθνών κυρώσεων βάσει του «νόμου Μαγκνίτσκι» εναντίον εκείνων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι μόνο δεν μετανοώ για όλα αυτά, είμαι υπερήφανος για αυτά», είχε πει στην ομιλία του ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Η δίκη του Καρά - Μουρζά έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο δικηγόρος Βαντίμ Προχόροφ εκπροσωπούσε κατά καιρούς τους αντιπολιτευόμενους Βλαντίμιρ Καρά -Μουρζά, Ιλιά Γιάσιν, Μπορίς Νεμτσόφ (δολοφονήθηκε σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο) και κατά το παρελθόν την ομάδα πρωτοβουλίας για την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στη Δούμα.

Επίσης ο δικηγόρος Ντμίτρι Ταλάντοφ, που είχε υπερασπισθεί τον πρώην δημοσιογράφο της εφημερίδας «Kommersant» Ιβάν Σαφρόνοφ ο οποίος καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση για εσχάτη προδοσία», κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 ετών.

Αφορμή για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του δικηγόρου Ταλάντοφ για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» υπήρξε μια ανάρτηση του δικηγόρου στο Facebook στην οποία καταδίκαζε τις ενέργειες των Ρώσων στρατιωτών στην Μπούτσα, το Ιρπίν και την Μαριούπολη. Τον Σεπτέμβριο στο κατηγορητήριο συμπεριέλαβαν τη δράση που αποσκοπεί στην υπόθαλψη μίσους και έχθρας. Αφορμή για τη νέα κατηγορία, υπήρξαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News