Δεύτερος «νεκρός» δορυφόρος της NASA πέφτει σήμερα στη Γη - Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να σκοτώσει άνθρωπο

Κόσμος
Δεύτερος «νεκρός» δορυφόρος της NASA πέφτει σήμερα στη Γη - Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να σκοτώσει άνθρωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πού ακριβώς θα είναι η ζώνη πρόσκρουσης παραμένει ασαφές

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε ότι το 600 κιλών αντικείμενο -που μοιάζει με αυτόματο πωλητή- θα επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης στις 9.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, με το μεγαλύτερο μέρος του να φλέγεται στον ουρανό.

Αλλά, ορισμένα εξαρτήματα θα επιβιώσουν από την πτώση και η NASA προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος να πάθει κάποιος κακό είναι... μία στις 2.467».

Δεύτερος «νεκρός» δορυφόρος της NASA που πέφτει

Το πού ακριβώς θα είναι η ζώνη πρόσκρουσης παραμένει ασαφές, ενώ η NASA θα ενημερώσει σχετικά με το σκάφος μετά τη συντριβή του στη Γη.

Το Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI) είχε ως αποστολή την παρατήρηση των ηλιακών εκλάμψεων πριν τεθεί εκτός λειτουργίας το 2018, αφού η NASA δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του, σύμφωνα με το  ethnos.gr.

Αυτός θα είναι ο δεύτερος αποσυρθείς δορυφόρος της NASA που θα συντριβεί στη Γη φέτος. Ο προηγούμενος ήταν ένα μηχάνημα βάρους 5.400 κιλών που έπεσε τον Ιανουάριο.

Το RHESSI, εκτοξεύθηκε το 2002, με σκοπό την παρατήρηση των ηλιακών εκλάμψεων και των στεμματικών εκπομπών μάζας από την χαμηλή γήινη τροχιά του, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς δημιουργούνται τέτοιες ισχυρές εκρήξεις ενέργειας από τον ήλιο.

Ασαφές πού θα πέσει

Ο Jonathan McDowell, αστρονόμος και αστροφυσικός στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, δήλωσε στην DailyMail ότι το παράθυρο επανεισόδου είναι πλέον συν ή πλην 11 ώρες από την Τρίτη και οι προβλέψεις καλύπτουν μισό εκατομμύριο μίλια.

Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πού θα πέσουν τα συντρίμμια.

Αν και ο McDowell δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ζημιά που θα προκαλέσει το RHESSI, οι προβλέψεις της NASA δείχνουν ότι είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιον στη Γη από ό,τι να χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο. Σημειώνεται πως στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών δείχνουν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από αυτοκίνητο στις ΗΠΑ είναι περίπου 1 στις 4.292.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News