Στέψη Βασιλιά Καρόλου: Οι ξεχωριστοί συμβολισμοί μιας αρχαίας τελετής (pics)

Κόσμος
Στέψη Βασιλιά Καρόλου: Οι ξεχωριστοί συμβολισμοί μιας αρχαίας τελετής (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και σύγχρονη τελετή στέψης του νέου βασιλιά της Βρετανίας - Οι αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν σε αυτό που ήδη προεξοφλείται ως το γεγονός αν όχι θέαμα της χρονιάς

Η τελετή ενθρόνισης του νέου βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ’ αναμένεται να είναι το πιο δημοφιλές γεγονός διεθνώς. Λαμβάνοντας τυπικά τα ηνία της βασιλείας, όπως είθισται ως πρωτότοκος διάδοχος μετά τον θάνατο της πολύ δημοφιλούς και μακροβιότερης βασίλισσας της χώρας Ελισάβετ, το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 αναμένεται η επίσημη τελετή ενθρόνισής του και οι τιμητικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν για 3 ημέρες, προκειμένου να εορταστεί το συγκεκριμένο γεγονός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρολος είναι ο 41ος μονάρχης στη σειρά και ο γηραιότερος που θα στεφθεί μέχρι σήμερα. Είναι άξιο επισήμανσης πως είναι η πρώτη φορά που θα δούμε μια διαφορετική τελετή. Είναι γνωστό πως από νεαρή ηλικία ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας είχε δηλώσει τις απόψεις του περί πίστης και ανεξιθρησκείας.

Παρά το γεγονός ότι ο κάτοχος του στέμματος της Αγγλίας λαμβάνει τιμητικά και τον τίτλο του αρχηγού της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο ίδιος πρεσβεύει πως σημασία έχει να πιστεύεις σε κάτι ανώτερο και ότι θεωρεί τον εαυτό του υπερασπιστή της πίστης γενικότερα και όχι κάποιου συγκεκριμένου θρησκεύματος.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησε μία πιο σύντομη και απλή θρησκευτική τελετή που ναι μεν σέβεται το τελετουργικό και την ιερότητα του Αββαείου του Ουέστμινστερ, αλλά την έχει προσαρμόσει στα δικά του γούστα, αφού επέλεξε προσωπικά τα 12 κομμάτια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της τελετής. Επέλεξε να διατηρήσει μέρη των τελετών που παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως το χρίσμα με αφιερωμένο λάδι, η παράδοση της σφαίρας και η ίδια η ενθρόνιση.

Το λάδι

Το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος, το οποίο καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο, θα περιέχεται μέσα σε χρυσό δοχείο με τη μορφή αετού.

Το κουτάλι

Το ασημένιο επίχρυσο κουτάλι στέψης είναι το παλαιότερο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην τελετή στέψης, έχοντας καταγραφεί για πρώτη φορά το 1349 μεταξύ των εμβλημάτων του Αγίου Εδουάρδου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και είναι το μόνο κομμάτι του έργου των βασιλικών χρυσοχόων που επιβίωσε από τον δωδέκατο αιώνα.

 

Η σφαίρα

Η σφαίρα του μονάρχη κατασκευάστηκε από χρυσό τον 17ο αιώνα και συμβολίζει τον χριστιανικό κόσμο. Χωρίζεται σε τρία τμήματα με ζώνες κοσμημάτων, για καθεμία από τις τρεις ηπείρους που ήταν γνωστές στη μεσαιωνική περίοδο.

Το ξίφος

Το ξίφος της εγκόσμιας δικαιοσύνης, που απεικονίζει τον ρόλο του μονάρχη ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, το ξίφος της πνευματικής δικαιοσύνης, που σημαίνει τον μονάρχη ως υπερασπιστή της πίστης, και το ξίφος του ελέους ή Curtana, το οποίο έχει μία αμβλυμμένη άκρη, συμβολίζοντας το έλεος του κυρίαρχου. Τα σπαθιά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Α’ το 1626. Το Sovereign's Ring, ένα σύμβολο βασιλικής αξιοπρέπειας, το οποίο δημιουργήθηκε για τη στέψη του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’ το 1831 και όλοι οι ηγεμόνες από τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ και μετά το έχουν χρησιμοποιήσει στις τελετές ενθρόνισής τους. Αποτελείται από ζαφείρι με ρουμπινί σταυρό σε διαμάντια.

 

Οι ύμνοι

Ο λόρδος Άντριου Λόιντ-Γουέμπερ θα γράψει τον Ύμνο της Στέψης, όπου σύμφωνα με τον συνθέτη θα «αντικατοπτρίζει τη χαρούμενη περίσταση». Επίσης, για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον νέο μονάρχη να παιχτεί ελληνορθόδοξη μουσική στη λειτουργία προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα του, Δούκα του Εδιμβούργου, που θα εκτελεστεί από το Byzantine Chant Ensemble. Η στέψη του βασιλιά ως προς τους καλεσμένους θα περιοριστεί σε 2.000 άτομα για να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί υγείας και ασφάλειας. Είναι το 1/4 του πλήθους που έδωσε το “παρών” στην αντίστοιχη τελετή της μητέρας του.

Τα στέμματα

«Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, που πρόκειται να φορέσει, κατασκευάστηκε από τον βασιλικό χρυσοχόο, Ρόμπερτ Βίνερ, το 1661», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αν και δεν είναι ακριβές αντίγραφο του μεσαιωνικού σχεδίου, ακολουθεί το πρωτότυπο έχοντας τέσσερις σταυρούς-pattée και τέσσερις fleurs-de-lis, και δύο καμάρες. Αποτελείται από ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο με ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, γρανάτη, τοπάζια και τουρμαλίνες.

 

Το στέμμα ζυγίζει σχεδόν 5 κιλά και έχει ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο και 444 πέτρες. Το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα ή στέμμα του κράτους είναι το στέμμα που ανταλλάσσει ο μονάρχης με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο τέλος της υπηρεσίας στέψης. Το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα χρησιμοποιείται επίσης σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το κρατικό άνοιγμα του Κοινοβουλίου, με την αείμνηστη βασίλισσα να αστειεύεται ότι ήταν το «καπέλο του κόμματός» της. Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα αποχωρήσει από το Αββαείο, φορώντας το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα.

ΣΤΟ ΑΒΒΑΕΙΟ

Τα πολύτιμα κοσμήματα της τελετής

Η ανεκτίμητη σειρά από εμβλήματα στέψης από τα κοσμήματα του στέμματος που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λειτουργίας στο Αββαείο έχει επίσης επιβεβαιωθεί.

Θα περιλαμβάνει τη σφαίρα του κυρίαρχου, τα χρυσά σπιρούνια, βραχιόλια γνωστά ως Armills, δύο ρόπαλα, πέντε συμβολικά ξίφη, το δαχτυλίδι του κυρίαρχου, το σκήπτρο του μονάρχη με σταυρό και το σκήπτρο του μονάρχη με το περιστέρι.

Με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας θα στεφθεί η Καμίλα, το οποίο έχει τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει μερικά από τα κοσμήματα της αείμνηστης βασίλισσας, όπως τα διαμάντια Cullinan ΙΙΙ, IV και V που αποτελούσαν μέρος της προσωπικής της συλλογής κοσμημάτων για πολλά χρόνια. Το βασιλικό ζευγάρι θα μεταφέρει η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο διαμαντένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας το 2012 από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Η άμαξα είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος “Μαίρη Ρόουζ”, τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545. Θα επιστρέψουν με τη 260ετή άμαξα του Γκολντ Στέιτ, που χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα και ζυγίζει 4 τόνους, γι’ αυτό και κινείται με πολύ αργό ρυθμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News