Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά: Αντιδράσεις της διεθνής κοινότητας για την 25ετή καταδίκη για προδοσία

Κόσμος
Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά: Αντιδράσεις της διεθνής κοινότητας για την 25ετή καταδίκη για προδοσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Σκανδαλώδης ποινή, να αφεθεί ελεύθερος"

Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει τον επί χρόνια επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για προδοσία.

«Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Τουρκ πρόσθεσε πως η ποινή είναι «άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δίκασε τον Καρά-Μουρζά «για κατηγορίες που φαίνεται να συνδέονταν με τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του για ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένης της δημόσιας κριτικής του για την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας».

Καταδίκη και από την ΕΕ

Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη «σκανδαλωδώς αυστηρή» ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έπειτα από μια «πολιτική δίκη».

«Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε τη Ρωσία να αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους όλους εκείνους που φυλακίστηκαν με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Έπειτα από δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Καρά-Μουρζά καταδικάστηκε σε σωρευτική ποινή φυλάκισης 25 ετών σε σωφρονιστική αποικία.

Ο Καρά-Μουρζά, που ήταν προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2022, παρά λίγο να πεθάνει αφού, όπως είπε, δηλητηριάστηκε δύο φορές, το 2015 και το 2017, απόπειρες δολοφονίας του τις οποίες απέδωσε στη ρωσική εξουσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News