Οι Βρυξέλλες επικρίνουν την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία

Κόσμος
Οι Βρυξέλλες επικρίνουν την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου μέτρα που λαμβάνονται μονομερώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε σήμερα στις αποφάσεις που έλαβαν χώρες της κεντρικής Ευρώπης να σταματήσουν τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία --όλες συνορεύουν με την Ουκρανία-- απαγόρευσαν πρόσφατα τις εισαγωγές σιταριού, ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε σήμερα πως η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου μέτρα που λαμβάνονται μονομερώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Περαιτέρω πληροφορίες απαιτούνται προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση, είπε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ο συντονισμός των αποφάσεων εντός της ΕΕ είναι σημαντικός σε δύσκολους καιρούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε προσωρινά τους δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 στην προσπάθεια να επιτρέψει σε μία χώρα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Καθώς τα ουκρανικά προϊόντα συχνά δεν επανεξάγονται, τα υπουργεία στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία υποστηρίζουν πως οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσανάλογο ανταγωνισμό από τις αδασμολόγητες εισαγωγές.

Η Σλοβακία απαγόρευσε την πώληση ουκρανικού σιταριού ως τροφίμου και ζωοτροφής επικαλούμενη ανησυχίες για φερόμενη παρουσία φυτοφαρμάκων στα προϊόντα αυτά.

Οι Βρυξέλλες κατέστησαν διαθέσιμα σχεδόν 60 εκατ. ευρώ ως αγροτική βοήθεια σε επηρεαζόμενες χώρες της ΕΕ τον Μάρτιο.

Ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι υπό συζήτηση, δήλωσε η εκπρόσωπος σήμερα.

Η απόφαση για ανανέωση της προσωρινής αναστολής των δασμών αναμένεται να ληφθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η Επιτροπή πρότεινε τον Φεβρουάριο να φροντίσει για νέα μέτρα προστασίας προκειμένου να διευκολύνει την επαναφορά των δασμών αν χρειαστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News