Η νέα μετάλλαξη "Αρκτούρος" του covid και ποια είναι τα συμπτώματα σε παιδιά και ενήλικες

Κόσμος
Η νέα μετάλλαξη "Αρκτούρος" του covid και ποια είναι τα συμπτώματα σε παιδιά και ενήλικες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μετάλλαξη "Αρκτούρος" έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα όσον αφορά τα παιδιά

Η νέα μετάλλαξη«Αρκτούρος» έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Ινδία και αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον. 

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που τεχνικά ονομάζεται XBB.1.16, οδήγησε σε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid στη χώρα, με τις μολύνσεις να έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Συναγερμός στην Ινδία για τη νέα μετάλλαξη «Αρκτούρος» του κορονοϊού - Ασκήσεις στα νοσοκομεία, επιστρέφουν οι μάσκες

Η επιλογή του ονόματος έγινε από τον πρώην επικεφαλής της ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Βίπιν Βασίστα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε ανάρτησή του τον Μάρτιο με την οποία προειδοποιούσε για τη νέα έξαρση.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η μετάλλαξη «Αρκτούρος» έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα όσον αφορά τα παιδιά - εκτός από πυρετό και βήχα - καθώς όσα βρίσκονται θετικά σε αυτήν έχουν επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον.

Όπως εξήγησε είναι ένα σύμπτωμα που δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα από τα προηγούμενα «κύματα» του κορονοϊού.

Ο Ινδός παιδίατρος, Ραούλ Νάγκπαλ, δήλωσε στους Indian Times ότι οι γιατροί στη χώρα έχουν παρατηρήσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με τον «Αρκτούρο» σε παιδιά. «Συνήθως τα παιδιά αυτά έρχονται με αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και πυρετό και όταν τους κάνουμε τεστ βγαίνουν θετικά».

Όπως εξήγησε, τα κυριότερα συμπτώματα από την παραλλαγή «Αρκτούρος» για τους ενήλικες μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ανάμεσα στα οποία η ρινική συμφόρηση, ο ξηρός λαιμός και ο βήχας.

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News