Δαλάι Λάμα: Διχάζει το βίντεο που φιλά αγόρι στο στόμα - Τι λένε επικριτές και υποστηρικτές του

Κόσμος
Δαλάι Λάμα: Διχάζει το βίντεο που φιλά αγόρι στο στόμα - Τι λένε επικριτές και υποστηρικτές του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο Δαλάι Λάμα ανέφερε ότι «επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για τον πόνο που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του», προσθέτοντας ότι «λυπάται» για το περιστατικό

Ο Δαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει τον πνευματικό ηγέτη να φιλάει ένα παιδί στα χείλη και στη συνέχεια να του ζητάει να «ρουφήξει τη γλώσσα του» σε μια εκδήλωση στη βόρεια Ινδία. Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα 10 Απριλίου, το γραφείο του Δαλάι Λάμα ανέφερε ότι «επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για τον πόνο που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του», προσθέτοντας ότι «λυπάται» για το περιστατικό.

Η συγγνώμη του ήρθε μετά το βίντεο από μία εκδήλωση στην πόλη Νταραμσάλα τον Φεβρουάριο, που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς χρήστες να επικρίνουν τις ενέργειες του Δαλάι Λάμα.

Στο βίντεο φαίνεται το νεαρό αγόρι να πλησιάζει τον κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης πριν ρωτήσει: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;».

Ο 87χρονος πνευματικός ηγέτης προσκαλεί στη συνέχεια το αγόρι στη σκηνή, δείχνει το μάγουλό του και λέει: «Πρώτα εδώ», προτρέποντας το αγόρι να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει.

Ο Δαλάι Λάμα στη συνέχεια δείχνει τα χείλη του και λέει: «Τότε νομίζω ότι επιτέλους και εδώ». Στη συνέχεια τραβάει το πηγούνι του αγοριού και το φιλάει στο στόμα.

«Και ρούφα τη γλώσσα μου», λέει μετά από μερικά δευτερόλεπτα, βγάζοντας τη γλώσσα του έξω.

Όπως σημειώνει το CNN, η ταυτότητα του αγοριού δεν είναι γνωστή. Βρισκόταν σε μια εκδήλωση με το Ίδρυμα M3M, τον φιλανθρωπικό βραχίονα της ινδικής εταιρείας ακινήτων M3M Group, που εδρεύει στην Νταραμσάλα, όπου ο Δαλάι Λάμα ζει μόνιμα εξόριστος. Το CNN επικοινώνησε με το Ίδρυμα M3M Foundation για κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το newsbeast.gr.

Με αφορμή το περιστατικό, η εξέχουσα ομάδα για τα δικαιώματα των παιδιών με έδρα το Δελχί, Haq: Center for Child Rights, δήλωσε στο CNN ότι καταδικάζει «κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών». Πρόσθεσε ότι «ορισμένες ειδήσεις αναφέρονται στην κουλτούρα του Θιβέτ σχετικά με την επίδειξη της γλώσσας, αλλά αυτό το βίντεο σίγουρα δεν αφορά καμία πολιτιστική έκφραση και ακόμη και αν είναι, τέτοιες πολιτιστικές εκφράσεις δεν είναι αποδεκτές».

Ωστόσο, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Δαλάι Λάμα κατήγγειλαν την κριτική, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες του ηγέτη έχουν παρερμηνευτεί υπό τον δυτικό φακό.

«Η έκφραση των συναισθημάτων και των τρόπων συμπεριφοράς σήμερα και έχει γίνει έντονα δυτικοποιημένη», έγραψε στο Twitter ο Namdol Lhagyari, ένας εξόριστος Θιβετιανός ακτιβιστής. «Το να φέρνεις την αφήγηση άλλων πολιτισμών, τα έθιμα και την κοινωνική επιρροή στο φύλο και τη σεξουαλικότητα για να ερμηνεύσεις τον θιβετιανό τρόπο έκφρασης είναι αποτρόπαιο».

https://twitter.com/CNN/status/1645426604611436545

Το να βγάζει κανείς τη γλώσσα του έξω είναι ένδειξη σεβασμού ή συμφωνίας και χρησιμοποιούνταν συχνά ως χαιρετισμός στην παραδοσιακή θιβετιανή κουλτούρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σπουδών Ανατολικής Ασίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Ο σημερινός Δαλάι Λάμα, Τένζιν Γκιάτσο, είναι η πιο γνωστή εν ζωή βουδιστική προσωπικότητα στον κόσμο. Ο κύριος πνευματικός ηγέτης της σχολής «Κίτρινο Καπέλο» του θιβετιανού βουδισμού, ο Δαλάι Λάμα λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους ως μετενσάρκωση των 13 προκατόχων του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News