Τυνησία: Είκοσι μετανάστες αγνοούνται έπειτα από νέο ναυάγιο σκάφους ανοικτά της Τυνησίας

Κόσμος
Τυνησία: Είκοσι μετανάστες αγνοούνται έπειτα από νέο ναυάγιο σκάφους ανοικτά της Τυνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η δικαιοσύνη η οποία άρχισε τη διενέργεια έρευνας, αυτοί οι 37 μετανάστες "είχαν φύγει από την ακτή όταν το σκάφος τους βυθίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής" και μόνο 17 μπόρεσαν να σωθούν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Φάουζι Μασμούντι

Είκοσι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική αγνοούνται μετά το ναυάγιο την Παρασκευή σκάφους στ' ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, και 17 άλλοι διασώθηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου της πόλης Σφαξ, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η δικαιοσύνη η οποία άρχισε τη διενέργεια έρευνας, αυτοί οι 37 μετανάστες "είχαν φύγει από την ακτή όταν το σκάφος τους βυθίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής" και μόνο 17 μπόρεσαν να σωθούν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Φάουζι Μασμούντι.

Είναι τουλάχιστον το έκτο ναυάγιο από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, και σε αυτά τα ναυτικά δυστυχήματα στ' ανοικτά των ακτών της Τυνησίας τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής για το νέο ναυάγιο και ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Την Παρασκευή, η Εθνική Φρουρά ανακοίνωσε ότι διέσωσε ή παρεμπόδισε "14.406 ανθρώπους, εκ των οποίων 13.138 από την υποσαχάρια Αφρική, οι υπόλοιποι Τυνήσιοι", τους πρώτους τρεις μήνες του έτους -- αριθμός υπερπενταπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο του 2022.

Οι αριθμοί για το 2023 καταγράφουν "πολύ μεγάλη αύξηση γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερες αναχωρήσεις", δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Χουσέμ Τζεμπαμπλί, εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς.

Σχεδόν όλες οι αναχαιτίσεις σκαφών με μετανάστες και οι διασώσεις το 2023 έγιναν στις περιοχές της Σφαξ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η Τυνησία, της οποίας ορισμένα τμήματα της ακτογραμμής απέχουν λιγότερο από 150 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, καταγράφει πολύ τακτικά απόπειρες μεταναστών, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, να φύγουν για την Ιταλία.

Οι αναχωρήσεις έχουν ενταθεί μετά την εμπρηστική ομιλία του προέδρου της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ στις 21 Φεβρουαρίου, ο οποίος απέδωσε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική σε σχέδιο συνομωσίας με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης στη χώρα του και κατηγόρησε τους παράτυπους μετανάστες ότι ευθύνονται για την έξαρση της εγκληματικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News