Κολομβία: Σχέδιο εκκένωσης των κοινοτήτων σε ακτίνα 15 χλμ γύρω από το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς

Κόσμος
Κολομβία: Σχέδιο εκκένωσης των κοινοτήτων σε ακτίνα 15 χλμ γύρω από το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε πορτοκαλί, λόγω της έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας που υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου το προσεχές διάστημα

Οι αρχές της Κολομβίας καταρτίζουν σχέδιο εκκένωσης των κοινοτήτων που βρίσκονται σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να εκραγεί σύντομα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε πορτοκαλί, λόγω της έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας που υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου το προσεχές διάστημα.

«Υποστηρίζουμε την απόφαση τοπικών επιτροπών για την απομάκρυνση ορισμένων κατοίκων», δήλωσε ο Λουίς Φερνάντο Βελάσκο, εκτελών χρέη διευθυντή της UNGRD (της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης του κινδύνου καταστροφής), ύστερα από σύσκεψη που είχε χθες Δευτέρα με περιφερειακούς αξιωματούχους. «Ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να κριθεί σκόπιμη η απομάκρυνση περισσότερων κατοίκων», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση εκκένωσης έχει προληπτικό χαρακτήρα, τόνισε ο Βελάσκο, εξηγώντας πως η επικοινωνία με τις συγκεκριμένες κοινότητες θα είναι δυσχερής σε ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

Σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης, θα απομακρυνθούν αρχικά 40 οικογένειες από κοινότητες της επαρχίας Κάλδας, ενώ εξετάζεται η απομάκρυνση άλλων 500 οικογενειών. Η απομάκρυνση των παιδιών είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν να μη συμμορφωθούν με την εντολή εκκένωσης, υπογράμμισε ο Βελάσκο.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς είναι ένα στρωματοηφαίστειο που βρίσκεται μεταξύ των επαρχιών Τολίμα και Κάλδας, στην κεντρική Κολομβία. Η έκρηξη του ηφαιστείου το 1985 αποτέλεσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, με απολογισμό περισσότερους από 25.000 νεκρούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News