ΥΠΕΞ Ρωσίας: Νομικά άκυρο το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν

Κόσμος
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Νομικά άκυρο το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού"

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για μια «ανούσια κίνηση» που δεν «επηρεάζει τη Ρωσία».

Η Ρωσία δεν έχασε χρόνο να απαντήσει στο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, για εγκλήματα πολέμου.

Ειδικότερα, με ανάρτησή της στο Telegram, ξεκαθάρισε πως «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ούτε από νομική άποψη».

«Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», εξήγησε η Μαρία Ζαχάροβα και επανέλαβε πως η Ρωσία δεν συνεργάζεται με το όργανο και πως «πιθανά εντάλματα σύλληψης που έρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο θα είναι νομικά άκυρα για εμάς».

Το Κίεβο χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνο η αρχή».

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News