Στο σκουριασμένο πλέον - άλλοτε σύμβολο του πλούτου - γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πίνουν οι ψαράδες το τσάι τους

Κόσμος
Στο σκουριασμένο πλέον - άλλοτε σύμβολο του πλούτου - γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πίνουν οι ψαράδες το τσάι τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν ανήκε στον πρώην πρόεδρο, κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει», δήλωσε ο ψαράς Χουσέιν Σαμπάχι, που συνηθίζει να κλείνει την ημέρα του στο ποτάμι με ένα φλιτζάνι τσάι που το απολαμβάνει καθισμένος στο κουφάρι του γιοτ

Αναποδογυρισμένο σε ένα ποτάμι του νότιου Ιράκ, το σκουριασμένο κουφάρι από ένα γιοτ που ανήκε στον Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί ένα θλιβερό ενθύμιο της σιδηράς πυγμής της εξουσίας του που έληξε με την υπό τις ΗΠΑ εισβολή πριν από δύο δεκαετίες.

Το 121 μέτρων “al-Mansur”, σύμβολο του πλούτου και της δύναμης του Σαντάμ όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, αποτελεί σήμερα αξιοθέατο αλλά και προορισμό για ψαράδες οι οποίοι ανεβαίνουν στο κουφάρι του για να πιουν το τσάι τους.

«Όταν ανήκε στον πρώην πρόεδρο, κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει», δήλωσε ο ψαράς Χουσέιν Σαμπάχι, που συνηθίζει να κλείνει την ημέρα του στο ποτάμι με ένα φλιτζάνι τσάι που το απολαμβάνει καθισμένος στο κουφάρι του γιοτ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό ανήκε στον Σαντάμ και τώρα είμαι εγώ αυτός που περπατά πάνω σε αυτό», δήλωσε.

Ο Σαντάμ έδωσε εντολή το γιοτ του, στο οποίο ποτέ δεν επιβιβάστηκε, να εγκαταλείψει το αγκυροβόλιό του στο Ουμ Κασρ για τη Βασόρα προκειμένου να μείνει ασφαλές, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής στις 20 Μαρτίου του 2003.

Όμως το σκάφος αποτέλεσε στόχο των υπό την αμερικανική ηγεσία δυνάμεων, και αργότερα ανετράπη στο κανάλι Σατ αλ-Αράμπ και άρχισε να διαλύεται. Στην αναταραχή που ακολούθησε την πτώση του Σαντάμ, το γιοτ λεηλατήθηκε και τα πάντα πάνω σε αυτό - από τους πολυελαίους και τα έπιπλα έως και κομμάτια του μεταλλικού του σκελετού - αφαιρέθηκαν.

Το “al-Mansur”, ένα από τα τρία γιοτ που είχε στην κατοχή του ο Σαντάμ, μπορούσε να φιλοξενήσει έως 200 επισκέπτες και διέθετε ελικοδρόμιο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν το 2003 ότι ο Σαντάμ και η οικογένειά του ίσως είχαν συγκεντρώσει ως και 40 δισ. δολάρια σε παρανόμως αποκτηθέντα κεφάλαια.

Ένα άλλο από τα γιοτ του Σαντάμ μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στη Βασόρα.

Αν και κάποιοι Ιρακινοί λένε ότι το κουφάρι θα πρέπει να συντηρηθεί, καμία από τις κυβερνήσεις που έχουν βρεθεί διαδοχικά στην εξουσία δεν έχει δώσει κεφάλαια για την αποκατάστασή του.

«Αυτό το γιοτ είναι σαν πολύτιμο πετράδι, σαν ένα σπάνιο αριστούργημα που κρατάς στο σπίτι σου», δήλωσε ο Ζάχι Μόουσα, πλοίαρχος που εργάζεται στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών. «Μας προκαλεί θλίψη που έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News