Η Ονδούρα σκοπεύει να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα

Κόσμος
Η Ονδούρα σκοπεύει να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόεδρος Κάστρο, η οποία ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2022, είχε αναφερθεί στην ιδέα αυτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, όμως πέρυσι τον Ιανουάριο ανακάλεσε

Η Ονδούρα θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, ανήγγειλε χθες Τρίτη η πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, η Σιομάρα Κάστρο, απόφαση που συνεπάγεται τη de facto διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

«Έδωσα οδηγία στον υπουργό Εξωτερικών Εδουάρδο Ρέινα να χειριστεί την έναρξη επίσημων σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ανέφερε η κυρία Κάστρο μέσω Twitter, χωρίς να αναφερθεί στο μέλλον των σχέσεων με την Ταϊπέι.

Η πρόεδρος Κάστρο, η οποία ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2022, είχε αναφερθεί στην ιδέα αυτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, όμως πέρυσι τον Ιανουάριο ανακάλεσε, δηλώνοντας πως «ελπίδα» της ήταν να διατηρήσει τη σχέση ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και την Ταϊπέι. Παρών στην τελετή ορκωμοσίας της ήταν εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο Γουίλιαμ Λάι.

Την 1η Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας συναντήθηκε με τον κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Σιε Φανγκ στο περιθώριο της ορκωμοσίας του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, του νέου προέδρου της Βραζιλίας.

Και τη 2η Φεβρουαρίου, ο κ. Ρέινα ανακοίνωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την ανέγερση υδροηλεκτρικού φράγματος.

Το Πεκίνο είχε ήδη χρηματοδοτήσει με πάνω από 300 εκατ. δολάρια άλλο φράγμα στην Ονδούρα, που εγκαινίασε το 2021 ο τότε πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Η Κίνα αυξάνει την πίεση για να μειώσει το διεθνές αποτύπωμα της Ταϊβάν, νήσου που θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της και θεωρεί πως δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει διακρατικές σχέσεις.

Αν η Ονδούρα πράγματι αποκτήσει σχέσεις με την Κίνα, οι χώρες που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν θα μειωθούν σε μόλις 13 παγκοσμίως.

Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι περιορίστηκε να αναφέρει πως βρίσκεται στη «διαδικασία κατανόησης» της κατάστασης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News