Νορβηγία: Η καταδίκη του βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης, Λευκορώσου Άλες Μπιαλιάτσκι είναι μια "τραγωδία"

Κόσμος
Νορβηγία: Η καταδίκη του βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης, Λευκορώσου Άλες Μπιαλιάτσκι είναι μια "τραγωδία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΟΗΕ - Καταδικάζει η ΕΕ

Η δικαστική υπόθεση και ετυμηγορία εναντίον του Λευκορώσου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι είναι μια τραγωδία, δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

Ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη δέκα ετών από δικαστήριο στην πατρίδα του, το οποίο τον έκρινε ένοχο για χρηματοδότηση διαδηλώσεων.

"Ο Άλες Μπιαλιάτσκι είναι ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία. Η υπόθεση στο δικαστήριο και οι κατηγορίες σε βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενες", δήλωσε ο Μπέριτ Ράις-Άντερσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο Μπιαλιάτσκι βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 από κοινού με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και την ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

"Η υπόθεση, η ετυμηγορία σε βάρος του, είναι μια τραγωδία για εκείνον προσωπικά", δήλωσε η Ράις-Άντερσεν.

"Όμως δείχνει επίσης πως το καθεστώς στη Λευκορωσία δεν ανέχεται την ελευθερία της έκφρασης και την αντιπολίτευση... Λυπούμαστε που πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα του κρατούμενος στη φυλακή".

Από τη Γενεύη, η Ραβίνα Σαμνταζάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για "την απουσία διαδικασιών δίκαιης δίκης και πρόσβασης σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα στη Λευκορωσία".

Αυτό, είπε, θέτει τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον του κινδύνου ποινικής δίωξης για νόμιμες δραστηριότητές τους.

Στα τέλη του 2022, τουλάχιστον 1.446 άνθρωποι --ανάμεσά τους δέκα παιδιά-- κρατούνταν, είχαν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν ακόμη ποινικές διαδικασίες, δήλωσε η Σαμντασάνι, χωρίς να επεκταθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις δήθεν δίκες στις οποίες ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι και άλλοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τους πιο ισχυρούς όρους τις δήθεν δίκες τους που είναι άλλο ένα φρικτό παράδειγμα της προσπάθειας του καθεστώτος Λουκασένκο να φιμώσει όσους ορθώνουν το ανάστημά τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη Λευκορωσία", ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News