Βρετανία: Οι πλούσιοι έγιναν λίγο φτωχότεροι το 2022

Κόσμος
Βρετανία: Οι πλούσιοι έγιναν λίγο φτωχότεροι το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και τέσσερις στους δέκα βαθύπλουτους είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται το 2022, "η συντριπτική τάση ήταν αρνητική"

Οι βαθύπλουτοι είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 10% το 2022, καθώς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους επλήγησαν από την άνοδο των επιτοκίων, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό, ωστόσο για τη φετινή χρονιά επικρατεί αισιοδοξία, σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρείας συμβούλων Knight Frank.

Η συνολική περιουσία των «πολύ πλούσιων» ανθρώπων –δηλαδή εκείνων που έχουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας της κύριας κατοικίας τους– μειώθηκε κατά 10% ή κατά 10,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει αυτή η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Κατά την περσινή χρονιά, η ουκρανική κρίση τροφοδότησε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και διόγκωσε τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, το 2022 καταγράφηκε μια από τις απότομες ανόδους επιτοκίων στην ιστορία», σχολίασε ο Λίαμ Μπέιλι, ο επικεφαλής ερευνητής της Knight Frank.

Αν και τέσσερις στους δέκα βαθύπλουτους είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται το 2022, «η συντριπτική τάση ήταν αρνητική», κάτι που «δεν αποτελεί έκπληξη» δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησαν πολλές κεντρικές τράπεζας για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, πλήττει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ευρώπη όπου οι μεγάλες περιουσίες μειώθηκαν κατά 17%. Ακολουθεί η Αυστραλασία (-11%), η Αμερική (-10%), η Ασία (-7%) και η Αφρική (-5%).

Μολονότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία», το 2023 «το κλίμα στην αγορά θα αλλάξει γρήγορα» χάρη στις «πολύ πραγματικές ευκαιρίες που αναδύονται στην παγκόσμια αγορά ακινήτων», εκτιμά ο Λίαμ Μπέιλι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank, επτά στους δέκα (69%) εύπορους επενδυτές αναμένουν ότι το χαρτοφυλάκιό τους θα αυξηθεί φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News