Γιατί η αποστολή κινεζικών όπλων στην Ρωσία θα ανέτρεπε τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία;

Κόσμος
Γιατί η αποστολή κινεζικών όπλων στην Ρωσία θα ανέτρεπε τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα της σύρραξης που διαρκεί εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με τους αναλυτές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα την Ρωσία για να την ενισχύσει στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, πράγμα που διαψεύδει το Πεκίνο.

Αν ισχύει, αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα της σύρραξης που διαρκεί εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Γιατί η Ουάσινγκτον διατύπωσε αυτήν την κατηγορία;

Από την έναρξη του πολέμου, η Κίνα πρόσφερε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν οικονομική και διπλωματική υποστήριξη, αποφεύγοντας την αποστολή όπλων ή οποιαδήποτε εμφανή στρατιωτική εμπλοκή.

Κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από το κινεζικό κράτος πούλησαν drones και άλλο εξοπλισμό στην Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά η Μόσχα χρειάσθηκε να στραφεί προς το Ιράν για να λάβει τα αναγκαία όπλα, όπως μαχητικά drones.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης προμηθεύσει την Ρωσία με ρουκέτες και οβίδες πυροβολικού.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πλέον μήπως το Πεκίνο κάνει το ίδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την Δευτέρα την προειδοποίησή του, αφού είχε προηγουμένως δηλώσει την Κυριακή ότι η Κίνα σχεδιάζει την προμήθεια όπλων στην Ρωσία, έπειτα από την συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

«Μιλήσαμε για τον πόλεμο της Ρωσίας και τις ανησυχίες που έχουμε ως προς το γεγονός ότι η Κίνα σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα την Ρωσία», δήλωσε στο CBS.

Ο Αντονι Μπλίνκεν δεν έδωσε στοιχεία για να υποστηρίξει αυτήν την κατηγορία, η διατύπωση της οποίας εντάσσεται στις ευαίσθητες πληροφορίες που δημοσιοποιεί η Ουάσινγκτον για να προλάβει ή να διαταράξει τα ρωσικά πολεμικά σχέδια.

«Το γεγονός ότι ο Αντονι Μπλίνκεν επέλεξε να δημοσιοποιήσει αυτές τις ανησυχίες υποδηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ασφαλείς πληροφορίες», δηλώνει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ, ερευνητής ειδικός στα θέματα της Ανατολικής Ασίας στον Ινστιτούτο Lowy του Σίδνεϊ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν τις χαρακτήρισε «ψευδείς πληροφορίες»

Γιατί ανησυχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Μία συρροή όπλων προερχόμενων από την Κίνα «θα ανακάτευε την τράπουλα» του πολέμου στην Ουκρανία, δηλώνει ο Μικ Ράιαν, ειδικός θεμάτων Στρατηγικής, απόστρατος στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο βιομηχανικών συστημάτων. Προς το παρόν, η Ρωσία υστερεί σε σχέση με την Δύση. Αν η Κίνα εμπλακεί, όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ουκρανία χάρη στην βιομηχανική ικανότητα της Δύσης εξαφανίζεται δια μιάς. Τα κινεζικά πυρομαχικά θα έκαναν δύσκολη την ζωή των Ουκρανών, είτε πρόκειται για πυρομαχικά του πυροβολικού, για βλήματα ακριβείας ή για όπλα μακρού βεληνεκούς που λείπουν στην Ρωσία».

Διότι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ρωσία πασχίζει να συγκεντρώσει επαρκές μάχιμο προσωπικό, πυρομαχικά και όπλα, γεγονός που εξηγεί την ρωσική αποτελμάτωση απέναντι στην ουκρανική αντίσταση. Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει σε μαζική επιστράτευση, σε ομάδες μισθοφόρων και σε εισαγωγές.

Εν των μεταξύ, η Ουκρανία κατάφερε να σταματήσει την ρωσική προέλαση και τελικά να ανακάμψει. Ομως, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εχθροπραξίες βρίσκονται σε κάμψη, καθώς κάθε στρατόπεδο προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους και επιδιώκει να εξασφαλίσει αποφασιστικά ατού καθώς πλησιάζει η άνοιξη.

Γιατί αναμειγνύεται η Κίνα;

Ο κινέζος στρατιωτικός σχολιαστής Σονγκ Τζονγκπίνγκ έχει δηλώσει ότι η Κίνα δεν θα στείλει όπλα στην Ρωσία, τονίζοντας ότι η πολιτική, εμπορική και στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Μόσχα και το Πεκίνο είχε ενισχυθεί πριν ακόμη τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί.

«Η Κίνα δεν θα ακούσει τα αιτήματα των ΗΠΑ. Θα ενισχύσει την συνεργασία της με την Ρωσία σύμφωνα με τις δικές της εθνικές βουλήσεις και τις ανησυχίες της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το διακύβευμα είναι σημαντικότερο και ότι η Ουκρανία μετατρέπεται σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων που αντιστοιχεί στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ, καθηγητή Σπουδών Στρατηγικής και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Curtin του Περθ της Αυστραλίας, «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κρίσιμη στιγμή για το περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας, για την παγκόσμια τάξη».

Μία απόφαση εξαγωγής όπλων θα συνιστούσε «τεράστιο βήμα» για την Κίνα, το οποίο θα την εξέθετε στις δυτικές κυρώσεις, θα έκαιγε τις εναπομείνασες γέφυρες με την Ουάσινγκτον και θα καταπόντιζε τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη.

Όμως, η προοπτική της ήττας της Ρωσίας ανησυχεί το Πεκίνο, σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ.

Σε αυτό το σενάριο, «η Κίνα θα έμενε μόνη», λέει. «Η Ρωσία είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που υποστηρίζει την Κίνα».

Αντίστροφα, μία ρωσική νίκη θα σήμαινε «στρατηγική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών» και θα συνέβαλλε στο αφήγημα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με το οποίο η Δύση βρίσκεται σε παρακμή - μία ιδέα που κλονίζεται από την αποτελμάτωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Κίνα θα προσπαθήσει να παίξει τον ρόλο του ισορροπιστή στην σύρραξη, παίρνοντας θέση ακριβώς στην μέση ανάμεσα στην διακινδύνευση και το όφελος: προμήθεια όπλων μέσω εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, μέσω της Βόρειας Κορέας ή της ομάδας Wagner μάλλον παρά απευθείας στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Πιστεύω ότι η προσέγγισή τους θα είναι περισσότερο υπόγεια», καταλήγει ο Αλεξέι Μουράβιεφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News