Σεισμός στην Τουρκία: Μόνο σε Καχραμανμαράς και Χατάι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: Μόνο σε Καχραμανμαράς και Χατάι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ακόμα σε Καχραμανμαράς και Χατάι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα ξεκινήσουν να επιχειρούν μπουλντόζες στα συντρίμμια για να απομακρυνθούν τα μπάζα

Την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε εννέα από τις 11 περιφέρειες που επηρεάστηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, γνωστοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ακόμα σε Καχραμανμαράς και Χατάι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα ξεκινήσουν να επιχειρούν μπουλντόζες στα συντρίμμια για να απομακρυνθούν τα μπάζα.

Συνολικά, 40.689 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος περισσότερα από 270.000 μέλη ομάδων διάσωσης. Στις σεισμόπληκτες περιοχές, εξακολουθούν να βρίσκονται 250.000 διασώστες. Σε συνδυασμό με τη Συρία, οι νεκροί ξεπερνούν τους 46.000 και στις δύο χώρες, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στην Τουρκία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο επικεφαλής της AFAD ανέφερε ακόμα πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι φιλοξενούνται σε σκηνές, κοντέινερ και άλλους διαθεσιμους χώρους. πάω από 12 εκατομμύρια πακέτα φαγητού έχουν διανεμηθεί, ενώ έχουν γίνει εργασίες εκτίμησης ζημιών σε περισσότερα από 830.000 κτίρια.

Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά, στο μεταξύ, ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φτάνει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.

Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.

«Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματά μας τελειώνουν. Η επιχείρησή μας στοιχίζει περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα μόνον για την ανταπόκρισή μας στον σεισμό, άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε», σημείωσε ο Μπίζλεϊ.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη -τουλάχιστον προς το παρόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News