Σεισμός στην Τουρκία: «Η ένταση προσέγγισε τον βαθμό 12», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: «Η ένταση προσέγγισε τον βαθμό 12», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το ανώτερο μέγεθος στην κλίμακα Μερκάλι και παραπέμπει σε πλήρη καταστροφή

Ως «εφιαλτικά» χαρακτήρισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για τον σεισμό στην Τουρκία που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αρκετές πόλεις σχεδόν ισοπεδωμένες.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία από έκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία «ξεπέρασε σε ένταση τον βαθμό 11» ενώ σε ορισμένες περιοχές που στον χάρτη που επισυνάπτει είναι με σκούρο χρώμα «προσέγγισε τον βαθμό 12» στην κλίμακα Mercalli-Sieberg.

Θέλοντας να εξηγήσει το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος αυτός, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προσθέτει στην ανάρτησή του ότι ο επόμενος βαθμός, το 12, «είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που επικαλείται ο σεισμολόγος η ζώνη καταστροφής από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει μήκος 290 χλμ.

Ειδικά, δε, για τα κτήρια ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι αυτά που «υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δλδ από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News