ΗΠΑ-Κίνα: Ποιος και τι κρύβεται τελικά πίσω από τα «κατασκοπευτικά μπαλόνια»;

Κόσμος
ΗΠΑ-Κίνα: Ποιος και τι κρύβεται τελικά πίσω από τα «κατασκοπευτικά μπαλόνια»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει τρία μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, ένα πάνω από την Αλάσκα, άλλο ένα πάνω από το Γιούκον στον βορειοδυτικό Καναδά και ένα τρίτο πάνω από τη λίμνη Χιούρον, στα βόρεια των ΗΠΑ. Το ένα ήταν στο μέγεθος αυτοκινήτου, το άλλο ήταν κυλινδρικό και το άλλο οκταγωνικό

Κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα για τα περίφημα «κατασκοπευτικά» κινεζικά μπαλόνια τα οποία εθεάθησαν να πετούν πάνω από την αμερικανική επικράτεια και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian, o στρατός των ΗΠΑ προχώρησε σε κατάρριψή τους ενώ από τα συντρίμμια που μαζεύουν από τη θάλασσα προσπαθούν να αντλήσουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό «όπλο» του Πεκίνου.

Το πρώτο μπαλόνι που εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία στις 4 Φεβρουαρίου από μαχητικά F-22 ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.

Έκτοτε αμερικανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη, όπως γράφει το iEidiseis.gr, έχουν καταρρίψει τρία μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, ένα πάνω από την Αλάσκα, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, άλλο ένα πάνω από το Γιούκον στον βορειοδυτικό Καναδά και ένα τρίτο πάνω από τη λίμνη Χιούρον, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ. Το ένα ήταν στο μέγεθος αυτοκινήτου, το άλλο ήταν κυλινδρικό και το άλλο ήταν οκταγωνικό. 

Το Πεκίνο, την ίδια στιγμή, περνάει στην αντεπίθεση με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ να δηλώνει την Τρίτη πως «οι ΗΠΑ έχουν απελευθερώσει περισσότερα από 10 μπαλόνια μεγάλου ύψους από τον Μάιο του 2022, τα οποία τότε πέταξαν παράνομα στον εναέριο χώρο της Κίνας και αυτόν άλλων χωρών».

«Οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν ενδελεχή έρευνα και να δώσουν στην Κίνα μια εξήγηση γι' αυτό», σημείωσε σήμερα Τρίτη ο Ουάνγκ Ουενμπίν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ανέκτησαν σημαντικά τμήματα αισθητήρων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Οι ομάδες (έρευνας) ήταν σε θέση να ανακτήσουν σημαντικά συντρίμμια στο σημείο, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων προτεραιότητας και των αναγνωρισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως και μεγάλα τμήματα της δομής» του αερόστατου που καταρρίφθηκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Για την Ουάσινγκτον, από την πρώτη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το οποίο εισήλθε στον αμερικανικό εναέριο χώρο για αρκετές μέρες προτού καταρριφθεί. Το Πεκίνο βεβαιώνει ωστόσο από την πλευρά του ότι πρόκειται για αερόπλοιο για μη στρατιωτικούς σκοπούς που χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς λόγους, κυρίως μετεωρολογικούς.

Το παιχνίδι κατασκοπίας που βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις δε θα μπορούσε να μην ανοίξει τη συζήτηση και για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα περίφημα «μπαλόνια».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, πρόκειται για τον Γου Ζε, ο οποίος είναι κορυφαίος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπεϊχάνγκ του Πεκίνου και ασχολείται με τα συγκεκριμένα μπαλόνια εδώ και 20 χρόνια.

Το 2019, όπως γράφει το iEidiseis.gr, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του, ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων και το είχαν ονομάσει «Cloud Chaser» («Κυνηγός νεφών»). Τότε, ο καθηγητής Γου είχε αφήσει το συγκεκριμένο μπαλόνι να κάνει σχεδόν το γύρο του κόσμου και φυσικά να διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γου Ζε, σκοπός των «μπαλονιών» αυτών είναι η πρόληψη και καταγραφή φυσικών καταστροφών, η παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης - αλλά και γενικότερα η παρακολούθηση γενικώς.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας, εκτός από το πανεπιστημιακό του έργο γύρω από τα μπαλόνια, έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων, ενώ κατά το δημοσίευμα έχει συμβάλει στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων ιπτάμενων αντικειμένων από τα ραντάρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News