Σουηδία: Απαγόρευση διαδήλωσης που προέβλεπε το κάψιμο του Κορανίου, υπό τον φόβο πρόκλησης τουρκικής οργής

Κόσμος
Σουηδία: Απαγόρευση διαδήλωσης που προέβλεπε το κάψιμο του Κορανίου, υπό τον φόβο πρόκλησης τουρκικής οργής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αστυνομική Αρχή της σκανδιναβικής χώρας επικαλέστηκε τον κίνδυνο επίθεσης και τις συνέπειες για την ασφάλεια της Σουηδίας μετά από πυρπόληση του Κορανίου, αρνούμενη αυτή τη φορά να δώσει άδεια στους διοργανωτές, που προέβλεπαν η κινητοποίησή τους να γίνει κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη  

Η σουηδική αστυνομία απαγόρευσε σήμερα Τετάρτη μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας που προέβλεπε το κάψιμο του Κορανίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αστυνομική Αρχή της σκανδιναβικής χώρας επικαλέστηκε τον κίνδυνο επίθεσης και τις συνέπειες για την ασφάλεια της Σουηδίας μετά από πυρπόληση του Κορανίου, αρνούμενη αυτή τη φορά να δώσει άδεια στους διοργανωτές, που προέβλεπαν η κινητοποίησή τους να γίνει κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και σταμάτησε τη σουηδική υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Το κάψιμο του Κορανίου έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας τον Ιανουάριο αποτέλεσε απειλή ταυτόχρονα κατά της σουηδικής κοινωνίας αλλά και κατά της Σουηδίας, των σουηδικών συμφερόντων στο εξωτερικό και των Σουηδών στον εξωτερικό», υπογράμμισε η Αρχή. «Η Σουηδία έγινε ένας πιο προνομιακός στόχος για τις επιθέσεις», πρόσθεσε.

Το αίτημα για χορήγηση άδειας είχε κατατεθεί από μια μικρή, άγνωστη σουηδική οργάνωση, την Apallarkerna, για να διαμαρτυρηθεί κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Σουηδία, που ήδη κατηγορείται από την Άγκυρα ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», πως δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στη «στήριξη» της Άγκυρας, αφότου ένας ακροδεξιός ακτιβιστής, ο Ράσμους Παλουντάν, έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Η ενέργεια αυτή, που έγινε από έναν εξτρεμιστή αντι-ισλαμιστή, υπό αστυνομική προστασία και μπροστά στις κάμερες, προκάλεσε σειρά διαδηλώσεων σε μουσουλμανικές χώρες.

Τότε, η αστυνομία είχε δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης εκτιμώντας ότι το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου εντασσόταν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα.

Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις για το ΝΑΤΟ ανεστάλησαν με την Τουρκία, η οποία τώρα παλεύει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού στο νοτιοανατολικό τμήμα της, στα σύνορα με τη Συρία.

Σήμερα, η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Säpo προειδοποίησε για αυξημένη τρομοκρατική απειλή, στόχος της οποίας είναι η Σουηδία και τα συμφέροντά της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News