Έκκληση για την απελευθέρωση γαλλο-αφγανού δημοσιογράφου που κρατείται έναν μήνα στο Αφγανιστάν

Κόσμος
Έκκληση για την απελευθέρωση γαλλο-αφγανού δημοσιογράφου που κρατείται έναν μήνα στο Αφγανιστάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 28χρονος Μορταζά Μπεχμπουντί, αφγανικής καταγωγής που έγινε πρόσφυγας στη Γαλλία, μετέβη στην πατρίδα του στις 5 Ιανουαρίου για ένα ρεπορτάζ και συνελήφθη στις 7 του ίδιου μήνα

Ο γαλλο-αφγανός δημοσιογράφος Μορταζά Μπεχμπουντί, ο οποίος ζει στη Γαλλία, κρατείται από τις 7 Ιανουαρίου στο Αφγανιστάν, όπου έκανε ρεπορτάζ, ανακοίνωσαν σήμερα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και 14 μέσα ενημέρωσης, απευθύνοντας έκκληση για την απελευθέρωσή του.

"Καλούμε το καθεστώς των Ταλιμπάν να βάλει τέλος στην παράλογη αυτή κατάσταση", αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των δημοσιογράφων και τα μέσα ενημέρωσης σε κοινή τους έκκληση.

"Εδώ και 30 ημέρες σιωπούμε για την κράτηση του γαλλο-αφγανού δημοσιογράφου Μορταζά Μπεχμπουντί σε φυλακή της Καμπούλ στο Αφγανιστάν", σημειώνουν.

"Ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, στις 7 Ιανουαρίου στην αφγανική πρωτεύουσα, σήμερα δημοσιοποιούμε την πληροφορία αυτή, ελπίζοντας ότι θα αφεθεί ελεύθερος το ταχύτερο δυνατό και θα μπορέσει να επιστρέψει στη Γαλλία", συνεχίζουν οι RSF και τα μέσα ενημέρωσης που υπογράφουν την έκκληση αυτή, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα γαλλικά μέσα France Télévisions, Radio France, Libération, Mediapart, France 24, TV5 Monde ή La Croix.

Ο 28χρονος Μορταζά Μπεχμπουντί, αφγανικής καταγωγής που έγινε πρόσφυγας στη Γαλλία, μετέβη στην πατρίδα του στις 5 Ιανουαρίου για ένα ρεπορτάζ και συνελήφθη στις 7 του ίδιου μήνα "καθώς ετοιμαζόταν να πάρει πίσω τη διαπίστευσή του ως μέλος του Τύπου", σημειώνουν.

Στις 15 Ιανουαρίου, "έγινε κλήση από το κινητό του τηλέφωνο στους RSF" κατά την οποία δεν αφέθηκε κάποιο μήνυμα και "έκτοτε το κινητό του δεν απαντά", προσθέτουν.

"Γνωρίζουμε μόνον ότι, έπειτα από 11 ημέρες κράτησης σε φυλακή της Καμπούλ για αδυναμία επίδειξης διαπίστευσης, μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή της πρωτεύουσας και πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία", επισημαίνουν, συμπληρώνοντας ότι "δίαυλος επικοινωνίας άνοιξε από τους RSF με τις αρχές των Ταλιμπάν".

Ο γεννηθείς στο Αφγανιστάν Μορταζά Μπεχμπουντί έχει ζήσει στο Ιράν, όπου έλαβαν άσυλο ως πρόσφυγες οι γονείς του, προτού ξαναγυρίσει στην πατρίδα του, όπου άρχισε τη σταδιοδρομία του ως φωτορεπόρτερ. Από το 2015 που έλαβε άσυλο ως πρόσφυγας στη Γαλλία, έχει ιδρύσει τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Guiti News μαζί με αυτοεξόριστους συμπατριώτες του.

Έχει συνεργαστεί με πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων τα France Télévisions, TV5 Monde, Arte, Radio France, Mediapart, Libération ή La Croix.

Επίσης ήταν ένας από τους συντάκτες της σειράς ρεπορτάζ "À travers l'Afghanistan, sous les talibans" (Σε όλο το Αφγανιστάν, υπό τους Ταλιμπάν) που δημοσιεύτηκε από τον Mediapart και τιμήθηκε με το βραβείο πολεμικών ανταποκριτών Μπαγιό και το βραβείο γαλλικού ημερήσιου Τύπου Βαρέν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News