Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Σκόπια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γκότσε Ντέλτσεφ

Κόσμος
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Σκόπια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γκότσε Ντέλτσεφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας έλαβε δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να μην συμβούν επεισόδια, καθώς είχε αναγγελθεί πως τουλάχιστον 100 Βούλγαροι θα ερχόταν στα Σκόπια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γκότσε Ντέλτσεφ.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς την παρουσία Βουλγάρων πολιτών, οι οποίοι εμποδίστηκαν να έρθουν στα Σκόπια, λόγω βλάβης στα ηλεκτρονικά συστήματα στις συνοριακές διελεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο στα Σκόπια οι εκδηλώσεις για τα 151 χρόνια από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ, για την εθνική καταγωγή του οποίου ερίζουν οι δύο χώρες.

Από την μεριά της Βόρειας Μακεδονίας, στεφάνια στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφσκι και ο πρωθυπουργός, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ενώ από την μεριά της Βουλγαρίας, στεφάνι κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αυτής, Ίβαν Ντεμερτσίεφ, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια μία ημέρα νωρίτερα.

Η αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας έλαβε δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να μην συμβούν επεισόδια, καθώς είχε αναγγελθεί πως τουλάχιστον 100 Βούλγαροι θα ερχόταν στα Σκόπια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γκότσε Ντέλτσεφ. Τελικά όμως κανένας Βούλγαρος πολίτης (εκτός του υπουργού Εσωτερικών της χώρας) δεν παρέστη στους εορτασμούς αυτούς στα Σκόπια, διότι το πρωϊ του Σαββάτου και για περισσότερες από τέσσερις ώρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά συστήματα στα τελωνεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω βλάβης, όπως υποστήριξε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Στο τελωνείο του Ντέβε Μπάιρ (σύνορα Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας) σχηματίστηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων Βουλγάρων που είχαν ξεκινήσει από τη χώρα τους με προορισμό τα Σκόπια, όμως μετά από πολύωρη ταλαιπωρία στα σύνορα γύρισαν αγανακτισμένοι πίσω.

Τα ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και η "πτώση" των ηλεκτρονικών συστημάτων στα σύνορα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

«Οι σχέσεις των δύο λαών μας δεν προϋποθέτουν τέτοια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως αυτά που βλέπουμε. Η ασφάλεια πρέπει να περιορίζεται στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Ασφάλεια σημαίνει ότι όλοι όσοι θέλουν να έρθουν μπορούν ελεύθερα να φτάσουν στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ» δήλωσε ο Ντεμερτσίεφ.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν Βούλγαροι πολίτες που εμποδίστηκαν να εισέλθουν στη Βόρεια Μακεδονία στα σύνορα και είπε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να αποτίσουν φόρο τιμής.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να προβούμε σε προβοκάτσιες, αλλά για να δείξουμε σεβασμό. Είμαστε γείτονες και η καλή γειτονία πρέπει να συνεχιστεί» είπε ο Ντεμερτίσεφ.

Οι φετινοί εορτασμοί στα Σκόπια για την επέτειο γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ συνέπεσαν με την επιβάρυνση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, με αφορμή το επεισόδιο με τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, για το οποίο, η Βουλγαρία ισχυρίστηκε ότι είναι απόρροια του αντιβουλγαρικού κλίματος που καλλιεργούν συστηματικά τα Σκόπια και μάλιστα είχε ανακαλέσει και τον πρέσβη της στα Σκόπια.

Ποιος ήταν ο Γκότσε Ντέλτσεφ

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ (Κιλκίς, 4 Φεβρουαρίου 1872 - Μπάνιτσα (Καρυές) Σερρών, 4 Μαΐου 1903) υπήρξε σημαντικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης που αντιστάθηκε στους Οθωμανούς στις δύο αυτές περιοχές. Ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της γνωστής οργάνωσης VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-ΕΜΕΟ), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στα ευρωπαϊκά εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εθνική καταγωγή του Ντέλτσεφ, που τιμάται ως εθνικός ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία, αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ είναι και ένας από τους λόγους του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News